Politic

Deciziile Congresului Militarilor Moldoveni au fost cruciale pentru Basarabia

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la lucrările Congresului Militarilor Moldoveni, din 20-27 octombrie 1917, care reprezintă un eveniment istoric semnificativ. Congresul a luat decizii importante, printre care proclamarea autonomiei Basarabiei, dar și crearea Sfatului Țării, primul organ legislativ. Aprecierile au fost făcute în cadrul unei conferințe internaționale organizate la Chișinău, care a întrunit istorici, politologi, cercetători și oameni de știință, transmite IPN.

Viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, a declarat că împlinirea a o sută de ani de la evenimentul care a marcat soarta de mai departe a Basarabiei este un prilej pentru a vedea în ce măsură au fost însușite lecțiile istoriei. „Doar un examen de conștiință ne poate face să înțelegem marea noastră responsabilitate, a tuturor, în consolidarea sentimentului patriotic și promovarea istoriei naționale”, a notat Gheorghe Galbura.

Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, academicianul Valeriu Matei, a menționat că în aceste zile, acum o sută de ani, la Chișinău, Congresul Militarilor Moldoveni a adoptat decizii cruciale, care au influențat istoria acestui ținut în mod decisiv. Printre acestea se numără declararea autonomiei acestui ținut, dar și convocarea organului legislativ reprezentativ al Basarabiei, Sfatul Țării, cel care succesiv a adoptat alte decizii importante, printre care și unirea Basarabiei cu România.

Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, a menționat că fără această mare reuniune a militarilor la Chișinău, a cărei operă a fost Sfatul Țării, Basarabia nu ar fi cunoscut procesul  autodeterminării naționale, încununat cu unirea cu țara-mamă România.

Directorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM, Valeriu Cușnir, a declarat că, dacă s-ar face o paralelă cu anul 1917, care a precedat marea unire, pentru situația actuală din Republica Moldova se potrivesc cam aceiași termeni destul de sumbri – criză și sărăcie, corupție, injustiție, exodul populației, proteste și anti-proteste, dezbinarea societății. Semnificația acelor evenimente este inestimabilă, dat fiind faptul că o societate care va cunoaște adevărul istoric, bazat pe cercetări științifice, va fi mai bine informată și mai dificil de manipulat.

Conferința științifică internațională: „100 de ani de la Congresul Militarilor Moldoveni: 20-27 octombrie 1917” s-a desfăşurat în perioada 24-25 octombrie.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker