Cere socoteală pentru banii publici

Cel mai mare contract l-a câştigat firma controlată de familia şefului de la Cadastru

A început reparaţia drumului local L-326 cu lungimea de 23 km, care leagă opt sate din raioanele Orhei şi Teleneşti:  Clişova – Suhuluceni – Leușeni – Verejeni, unde locuiesc peste 18 mii de oameni.  La licitaţia de selectare a antreprenorului au participat patru companii, dar a fost desemnată învingătoare SA „Lusmecon”, controlată de familia directorului general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru Anatolie Ghilaş. Acesta este cel mai mare contract în domeniul rutier din acest an.

Săptămâna trecută, doi primari, Ion Ionașcu de la Ciocâlteni și Mihai Curchi de la Suhuluceni, ne-au invitat să participăm la şedinţa de lucru a reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (ADRM), ADR Centru și primăriilor celor opt entități teritorial–administrative implicate în reconstrucţia drumului local 326. La şedinţa în cauză, desfăşurată la Primăria Suhuluceni, urmau să fie puse în discuţie două chestiuni. 1. Cei doi primari susţineau că proiectul respectiv n-a fost coordonat cu administraţia publică locală de nivelul I din teritoriu. 2. Necesitatea alocării unor fonduri suplimentare pentru asfaltarea unui sector de drum între Leușeni și Văsieni, neprevăzut în acest proiect.

Pentru că ministrul ADRM Vasile Bâtcă nu a venit la şedinţă, întrunirea s-a redus la un schimb de păreri între cei prezenți, problemele abordate de cei doi primari rămânând să fie examinate la o altă întrunire. Directorul ADR Centru, Viorel Jardan şi secretarul de stat al MADRM Dorin Andros au menţionat doar că nu există probleme fără soluţii şi că propunerile primarilor din teritoriu numaidecât vor fi luate în consideraţie. Dacă timpul va permite (conform normelor tehnologice, asfaltul poate fi așternut doar când temperatura nu este mai joasă de 10 grade C), drumarii ar putea finaliza asfaltarea drumului pe sectorul dintre satele Suhuluceni și Coropceni chiar în toamna aceasta.                 

Mihai Curchi, primarul de Suhuluceni a relatat pentru CUVÂNTUL: ”Proiectul dat prevede reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere pe o distanță de peste 23 km, dar şi construcția a 17 poduri, patru intersecții giratorii, amenajarea a cinci intersecții de acces, instalarea marcajelor rutiere și a parapetelor metalice, construcţia a 4 stații de aşteptare pentru pasageri. Suma totală a proiectului constituie 83,2 mln de lei, banii fiind oferiți din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Fondul Rutier”.

Ion Ionașcu, primarul de Ciocâlteni a mai adăugat, că drumul are o importanță economică deosebită pentru localitățile din zonă: ”De fapt noi, reconstruind drumul respectiv, schimbăm radical modul de viață pentru 18 000 de persoane din cele 8 localități. Astfel vor exista mai multe posibilități pentru dezvoltarea economică a acestor sate”.

La rândul său, Tudor Țurcanu, primarul comunei Ratuș a menţionat: ”Traseul renovat trece prin Sărătenii Noi, localitate din cadrul comunei noastre, cu un landșaft deosebit și o microclimă care amintește de stațiunile balneare. Avem deja localnici care doresc să construiască pensiuni turistice rurale, alţii vor să crească legume și fructe după tehnologii ecologice”.

În aceeaşi ordine de idei Nina Vârlan, antreprenoare din Verejeni ne-a spus, că reconstrucția drumului va contribui la soluţionarea mai multor probleme economice: ”Noi avem chiar pe dealul care duce spre Leușeni un sector de viţă-de-vie pentru struguri de masă deja intrat pe rod, am construit și o pensiune turistică. Iată de ce renovarea acestui drum ne oferă şanse bune de dezvoltare a afacerilor”.  

Proiectul în cauză, câştigat de către SA ”Lusmecon”, urmează să fie realizat pe parcursul a 18 luni.

Ion Cernei   

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker