EvenimenteOrhei

File din istoria comunei Chiperceni, înmănuncheate într-o monografie

Chiperceni, file de istorie, aşa este întitulată lucrarea care a apărut săptămâna trecută și care completează palmaresul cărţilor despre localităţile din regiunea Orhei. Monografia este rodul activității comune a lui Igor Veveriță, profesor de istorie la gimnaziul Chiperceni, Andrei Calcea și Vasile Cocarcea, istoriografi la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei și a jurnalistei și scriitoarei Valeria Dascăl, originară din localitatea respectivă.

Istoricul Vasile Cocarcea, autor al mai multor monografii și cărți de versuri şi proză, ne spune că a fost atras în primul rând de trecutul uneia dintre cele mai vechi localități din regiune.

”Satul Chi-perceni poate fi oricând transformat în șantier arheologic. Localitatea a fost centru de unitate administrativ–teritorială încă în perioada Statului feudal moldovenesc, fiind atunci centrul Ocolului Câmpului, apoi reședință de voloste în perioada de după 1812, centru de plasă în perioada României Mari, centru raional în perioada 1948-1956, iar acum este una din cele mai importante comune din regiune. Este o localitate unde fiecare stradă, casă respiră istorie”, a menționat istoricul.

Valeria Dascăl, publicistă și scriitoare, a remarcat că dânsa a scris despre personalitățile perioadei interbelice, timpul când satul a dat ţării mai mulțe somități. “Am scos din anonimat nume de deputaţi în Sfatul Țării, pedagogi, agronomi, medici, militari, preoți etc. Nu ne oprim aici, credem că această lucrare va avea și alte ediții”, ne-a spus dna Dascăl.

Lansarea cărții Chiperceni, file de istorie urmează să aibă loc la sfârșitul lunii curente în localitate, dar și la Biblioteca Publică A. Donici din Orhei.

Ion Cernei 

 

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close