EvenimenteOrhei

File din istoria comunei Chiperceni, înmănuncheate într-o monografie

Chiperceni, file de istorie, aşa este întitulată lucrarea care a apărut săptămâna trecută și care completează palmaresul cărţilor despre localităţile din regiunea Orhei. Monografia este rodul activității comune a lui Igor Veveriță, profesor de istorie la gimnaziul Chiperceni, Andrei Calcea și Vasile Cocarcea, istoriografi la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei și a jurnalistei și scriitoarei Valeria Dascăl, originară din localitatea respectivă.

Istoricul Vasile Cocarcea, autor al mai multor monografii și cărți de versuri şi proză, ne spune că a fost atras în primul rând de trecutul uneia dintre cele mai vechi localități din regiune.

”Satul Chi-perceni poate fi oricând transformat în șantier arheologic. Localitatea a fost centru de unitate administrativ–teritorială încă în perioada Statului feudal moldovenesc, fiind atunci centrul Ocolului Câmpului, apoi reședință de voloste în perioada de după 1812, centru de plasă în perioada României Mari, centru raional în perioada 1948-1956, iar acum este una din cele mai importante comune din regiune. Este o localitate unde fiecare stradă, casă respiră istorie”, a menționat istoricul.

Valeria Dascăl, publicistă și scriitoare, a remarcat că dânsa a scris despre personalitățile perioadei interbelice, timpul când satul a dat ţării mai mulțe somități. „Am scos din anonimat nume de deputaţi în Sfatul Țării, pedagogi, agronomi, medici, militari, preoți etc. Nu ne oprim aici, credem că această lucrare va avea și alte ediții”, ne-a spus dna Dascăl.

Lansarea cărții Chiperceni, file de istorie urmează să aibă loc la sfârșitul lunii curente în localitate, dar și la Biblioteca Publică A. Donici din Orhei.

Ion Cernei 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker