Social

Indexarea pensiilor. Motiv de bucurie sau de întristare?

Guvernarea a decis înainte de 8 Martie şi de Paşti să bucure poporul.

„Să le oferim pensionarilor un nou prilej de bucurie. Așa cum am promis înainte de alegeri, venim către 1 aprilie cu indexarea pensiilor. Anunț că, pensiile vor fi indexate cu 5,3%, adică dublu față de ceea ce era prevăzut”, a anunţat liderul PDM Vlad Plahotniuc.

Astfel, dacă până acum pensiile erau indexate la nivel de circa 3%, în conformitate cu creşterea preţurilor pentru anul precedent, conform noii formule, acestea vor fi inde-xate în funcţie de media creşterii preţurilor pentru ultimii 3 ani. Respectiv, aprobarea acestui proiect de lege va permite indexarea pensiilor cu 5,3% din 1 aprilie curent, de aproape 2 ori mai mult decât după formula veche, a mai spus sursa citată.

„Prin formula veche, indexarea pensiilor era joasă, la nivel de 3%. De aceea, după discuţiile pe care le-am avut cu toţi colegii de la ministerele vizate, am decis să mergem pe modificarea formulei. Vreau să-i dezamăgesc pe cei care au demonstrat până acum că sunt specialişti la vorbe, iată că noi suntem oamenii faptelor, dăm dovadă de responsabilitate şi realizăm FAPTE. Cei care au vorbit până acum, vor vorbi şi în continuare. Iar cei care au muncit şi au realizat lucruri frumoase, vor munci pentru oameni şi în continuare”, a descifrat intenţia PDM premierul Pavel Filip.

De fapt, vorbele guvernanţilor diferă mult de fapte şi realităţi. Formulele de indexare a pensiilor se modifică aproape în fiecare an, în dependenţă de preferinţele şi interesele celor de la guvernare şi pentru muritorii de rând acestea sunt „secret de stat”. În schimb, lumea ţine bine minte că, potrivit formulelor vechi, bazate, după cum se spunea, tot pe creşterea preţurilor în anii precedenţi, la 1 aprilie 2016 pensiile au fost indexate cu 10,1 %, la 1 aprilie 2017 – cu  6,8%, iar la 1 aprilie 2018 – cu 6,6 %.

Urmând logica liderilor actualei guvernări (dublarea mărimii indexaţiei), de la 1 aprilie 2019 pensiile ar urma să fie indexate cu 15,67% şi nu 5,3%.

O analiză realizată de Mold-street.com arată însă că dacă ar fi fost aplicată metoda de indexare folosită până în anul 2016, până la reforma pensiilor efectuată de acelaşi guvern Filip, pensionarii ar fi putut avea începând cu 1 aprilie 2019 pensii mai mari cu peste 8%.

Spre exemplu, în 2018 Guvernul a indexat pensiile de la 1 aprilie cu 6,6%, reieșind din rata anuală a inflației din anul 2017, însă dacă ar fi fost aplicată formula de până la reformă, indexarea ar fi putut constitui 9,3%. De notat că documentul plasat pe pagina Guvernului nu arată însă cât va costa această modificare și de unde se vor lua resursele financiare.

Potrivit celui de-al doilea proiect de lege asumat de Guvern şi mediatizat pe 7 martie c., statul va acorda de Paşti beneficiarilor de toate tipurile de pensii stabilite până la 1 aprilie 2019, ale căror mărime nu depășește 2000 de lei, precum și beneficiarilor de alocații sociale de stat, căte 600 de lei. Excepție fac beneficiarii de alocație pentru îngrijire, însoțire și supraveghere. În total, ajutor vor primi circa 610 mii de persoane. Majoritatea – peste 400 de mii sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă. Ceilalți sunt persoane care primesc pensii de di-zabilitate, pensii de urmaș sau alocații sociale de stat.

„Procedura de asumare este una la care se recurge în cazuri de excepție. Aceste proiecte trebuie să intre în vigoare de la 1 aprilie. De aceea, nu avem timp și nu reușim până la formarea unei majorități parlamentare ca aceste proiecte de legi să fie votate în Parlament”, a mai spus Pavel Filip în ședința de Guvern din 7 martie.

Constituția țării prevede că Executivul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații politice sau asupra unui pro-iect de lege. Guvernul poate fi demis, însă, dacă în termen de trei zile de la asumarea angajamentelor deputații înregistrează și votează o moțiune de cenzură legată de asumarea răspunderii.

Tudor Codreanu

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker