EvenimenteRezina

Incidentul de la Uzina metalurgică din Râbniţa: lipsa de informaţii alertează populaţia

Mai mulţi locuitori din oraşul Rezina, satele Ciorna, Boşerniţa s-au arătat foarte îngrijoraţi de informaţiile care circulă pe internet precum că la Uzina metalurgică din Râbniţa s-ar fi produs un incident, în urma căruia în atmosferă ar fi ajuns un val masiv de radiaţie. Ce spun (şi ce nu spun) autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului? 

O sursă de pe portalul Vk.ru, de exemplu, relatează că la 5 martie curent aparatele de control la filtrele de epurare a gazelor de la Uzina metalurgică din Râbnița au dat semnal de alarmă. „Cuptorul a fost oprit, dar procesul de topire a metalului radioactiv a mai continuat. La locul incidentului s-a adunat multă lume din cadrul administraţiei şi specialiştilor uzinei, oameni în îmbrăcăminte de protecţie chimică şi cu dozimetre. În unele locuri fondul radioactiv depăşea de circa 300 de ori pe cel normal. În zilele următoare voluntarii au fost antrenaţi în curăţirea canalului de evacuare a gazelor. Contra bani. Unii spun că li s-a propus câte 200 USD pentru 2 ore de lucru, alţii vorbesc de o leafă lunară. Oficial nici reprezentanţii administraţiei, nici cei implicaţi în lichidarea urmărilor incidentului nu spun nimic pentru că ar fi semnat nişte acte prin care se interzice divulgarea informaţiilor. Oamenii tac pentru că se tem să nu-şi piardă locul de muncă… Din moment ce nu există nicio informație oficială deja de mai multe zile, înseamnă că este un motiv de îngrijorare. Persistă senzația că cineva încearcă să ascundă adevărul despre ce s-a întâmplat la uzină. Râbniţa nu întâmplător ocupă primul loc în transnistria după nivelul maladiilor  oncologice. Dacă nu s-a întâmplat nimic serios, de ce cuptorul nu lucrează? De ce oamenii au fost obligaţi să semneze că nu vor divulga nicio informaţie despre cele întâmplate?”, scrie sursa de pe Vk.ru, probabil un angajat al uzinei.

În acelaşi timp, Biroul politici de reintegrare de la Chişinău a postat pe www. gov.md un comunicat în care confirmă că “un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie c., iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale.

În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”.

Contactată de AGORA, ofițera de presă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a declarat că nu au existat solicitări pentru a interveni la uzina metalurgică din Râbnița. Mai mult, instituția nu cunoaște nicio informație legată de acest subiect, în urma măsurătorilor efectuate, nu au fost constatate abateri de la nivelul de radioactivitate din atmosferă.

„Nu am avut solicitări, nu pot confirma dacă a avut sau nu a avut loc avaria. Colegii au efectuat măsurări pentru a vedea fondul radioactiv, deocamdată acesta este în limitele normelor admisibile”, a declarat Liliana Pușcașu, fără a preciza cine anume a efectuat măsurări, de la ce instituţie, unde, când şi ce valori concrete ale fondului radioactiv au fost înregistrate.

Andrei Safonov, deputat în aşa numitul soviet suprem de la Tiraspol, ales din partea râbniţenilor, a declarat pentru ziarul Комсомольская правда că nu există nici un motiv de panică şi că fondul radioactiv din oraş este în limitele normei, iar prima sursă despre incidentul dat – ex-liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuc, nu inspiră încredere. „Dacă la uzină s-ar fi întâmplat ceva serios, la Rezina numaidecât ar fi bătut alarma” susţine A.Safonov.

Solicitat luni de CUVÂNTUL, primarul de Rezina, Simion Tatarov, a spus că a auzit ceva despre incident, dar nu dispune de vreo informaţie oficială concretă vizavi de cele întâmplate şi posibilele consecinţe.

Am discutat şi cu unii cunoscuţi care locuiesc în oraşul Râbniţa. Respectivii au confirmat că ştiu despre incident, că prin oraş circulă fel de fel de zvonuri, dar administraţia uzinei, autorităţile locale deocamdată nu au venit cu o informaţie oficială, credibilă.

Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker