Evenimente

Vântul a făcut ravagii

Momentul în care vântul puternic a smuls acoperişul Gimnaziului din Mândreşti a fost filmat și postat pe rețelele sociale de către un elev.

 

Rafalele puternice de vânt de la începutul săptămânii curente au făcut ravagii la Bălţi şi într-un şir de raioane din ţară, inclusiv Teleneşti şi Orhei. Salvatorii şi pompierii au intervenit în 175 de cazuri pentru lichidarea incendiilor, dar şi pentru a acorda ajutor la curăţarea curţilor, după ce vântul a smuls acoperişuri şi a doborât copaci.

Potrivit informaţiilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în urma intensificării vântului, acoperişurile instituţiilor de învățământ din localităţile Mândreşti, raionul Teleneşti, Larga şi Drepcăuţi, raionul Briceni, Cobusca Veche, raionul Anenii Noi au fost afectate, iar de pe clădirea grădiniţei din Cotiujeni vântul a smuls circa 300 metri pătraţi de ţiglă metalică.

Comisiile pentru situaţii excepţionale urmează să estimeze prejudiciile materiale înregistrate.

Totodată, în urma vântului puternic au fost înregistrate mai multe incendii de vegetaţie. Doar în 24 de ore, în ţară au avut loc 97 de incendii de vegetaţie, în urma cărora au fost compromise 338 hectare de teren.

Teleneşti: pagube de circa un milion de lei

Pagubele cauzate localităților din raionul Telenești de vântul puternic de luni încă nu au fost estimate pe deplin. Dar conform datelor acumulte de administraţia raionului până marţi, acestea s-ar cifra la circa un milion de lei.

După cum a relatat pentru ”C” Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului Telenești, cel mai mult au su-ferit acoperișurile unor instituții de învățământ. Astfel, o jumătate din acoperișul blocului de studii  al Gimnaziului Dimitrie Cantemir din Mândrești a fost suflat cu tot cu carcasa din lemn. Pentru reparația lui este nevoie de circa 200 000 lei, a precizat dna Furculiță.

La fel o jumătate din acoperiș a fost suflat de vânt la o încăpere auxiliară de la Gimnaziul Bănești. O parte din ardezia smulsă de pe acoperiș a distrus cele șase geamuri ale cantinei școlare. Pagube mai mici au fost înregistrate la gimnaziile Budăi, Hirișeni, Zgărdești, Școala profesională tehnică din Telenești ş.a.

Dna Furculiță a precizat că a fost format un grup de lucru compus din specialiști de la Secția Construcții şi Secţia Situaţii Excepţionale care s-au deplasat la fața locului pentru a evalua pagubele și a întocmi actele de rigoare. Cheltuielile pentru reparațiile respective vor fi acoperite cu resurse din fondul de rezervă al Consiliului Raional. La instituțiile unde s-au produs pagube neînsemnate cheltuielile vor fi suportate din conturile acestora, a spus vicepreşedinta raionului Teleneşti.

 

Orhei: vântul seceră copaci și descoperă case, avariază maşini

Vântul în rafale puternice a smuls acoperişurile de pe unele blocuri de locuit din Orhei şi a doborât copaci. Potrivit lui Afanasie Stici, căpitan la Direcţia Situaţii Excepţionale Orhei, citat de radioorhei.info, în amiaza zilei de luni instituţia a fost informată despre doi copaci care au fost culcaţi la pământ în zona de centru a oraşului. Unul dintre aceştia – pe strada Sadoveanu, iar altul – la intersecţia străzilor Negruzzi şi Stamati.

În cel de-al doilea caz, un brad mare şi aparent viguros din preajma Staţiei de salvare din Orhei a căzut peste firele de curent electric şi a întrerupt alimentarea cu electricitate în împrejurimi. Pompierii şi angajaţii reţelelor electrice au intervenit pentru a înlătura consecinţele acestui incident şi altor situaţii accidentale.

În unul dintre cazurile semnalate Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei, parbrizul unei maşini, parcate pe strada Vasile Lupu, nr. 5 a fost deteriorat de bucăţile smulse de vânt din acoperişul blocului din preajmă.

În caz de situaţii excepţionale, cetăţenii sunt îndemnaţi să telefoneze la serviciul 112.

Reporter „C”

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker