Apropo

De ce electoratul nostru degradează?

Agitaţie în ziua alegerilor lângă o secţie de votare la Rezina.

 

Unele medii afiliate guvernării, dar şi premierul Pavel Filip s-au grăbit să se bucure şi să declare că, potrivit rapoartelor prealabile ale OSCE și ODIHR, “alegerile au fost libere și corecte”. Am citit şi eu atent aceste rapoarte. Asta după ce am monitorizat multilateral campania electorală, am organizat dezbateri electorale cu mai mulţi pretendenţi la mandatele de deputaţi pe circumscripţiile uninominale, dar şi alegători cu o poziţie activă de viaţă. Şi sunt de acord cu Pavel Postică, şeful Misiunii de observatori Promo-LEX, că Raportul prezentat de OSCE privind alegerile parlamentare recente din R.Moldova ”este cel mai dur elaborat de o misiune internațională sub egida OSCE”.

De fapt, dacă în capul mesei ar fi fost puse principiile şi valorile democratice autentice, PDM, Partidul Şor ar fi trebuit excluşi din campania electorală pentru încălcarea falgrantă a normelor electorale şi celor morale. Dovezi? O sumedenie.

În campania electorală:

PDM şi PSRM, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a organismelor internaţionale, conducându-se strict de propriile interese, au legiferat sistemul electoral mixt cu un singur tur în circumscripţiile uninominale, au extins posibilitatea agitaţiei electorale până la momentul votării, inclusiv în jurul secţiilor de votare; au “uitat” să concretizeze nişte reguli şi sancţiuni clare vizavi de utilizarea resurselor administrative, activităţile caritabile pentru finanţarea campaniei, concentrarea proprietăţii asupra mass-media etc.

O mulţime de primari, funcţionari şi angajaţi ai instituţiilor bugetare, impuşi să-şi lase atribuţiile de serviciu, pe vreo două luni au îmbrăcat salopete de partid şi s-au transformat în agitatori şi propagandişti ai PDM, PŞ, PSRM şi candidaţilor acestora în circumscripţiile uninominale.

Pentru a tăia aripile diasporei, s-a anulat posibilitatea de a vota cu paşapoarte şi buletine de identitate cu termen expirat, lucru legitim la scrutinele anterioare.

Pe a. 2019, Consiliul raional Rezina a majorat de aproape două ori limita de kilometri (combustibil) pentru automobilul de serviciu al preşedintei raionului, candidată pentru mandatul de deputat în circumscripţia nr.13 Rezina.

PDM, PŞ, PSRM şi structurile lor din teritorii au utilizat deschis pomenile electorale, diverse acţiuni de “binefacere” în scopul coruperii alegătorilor, au încălcat flagrant legislația electorală privind finanțarea partidelor politice.

Pentru ca angajaţii instituţiilor bugetare să participe la întrunirile de lansare a PDM în campania electorală, Guvernul a închis pentru o zi şcolile şi grădiniţele.

Autorităţile electorale au demonstrat o atitudine selectivă faţă de procesul de colectare a semnăturilor, calitatea listelor şi înregistrarea concurenţilor electorali.

Ideea instituirii certificatelor de integritate ca un filtru de protejare a Parlamentului de persoane compromise, nedemne de funcţia de legiuitor a fost compromisă prin însuşi actul normativ aprobat de actuala guvernare şi în baza căruia practic toţi solicitanţii, inclusiv cei vizaţi în multiple afaceri dubioase, acte de corupţie, Raportul Kroll etc. au obţinut liber acest document şi deci şanse reale de a ajunge în Legislativ.

Mii de cetăţeni din rândul celor social-vulnerabili au fost ademeniţi în PŞ cu cartele de reduceri la magazinele lui Şor, iar apoi cu fel de fel de pomeni motivaţi să voteze pentru PŞ şi candidaţii acestuia.

În ziua alegerilor:

La 24 februarie toate secţiile de votare au fost asediate de activişti ai PDM, PŞ, PSRM care împărţeau alegătorilor pliante, “sfătuindu-i” cu cine să voteze.

Secțiile de votare deschise în cadrul circumscripţiei uninominale nr.47 la Rezina, Şoldăneşti, Orhei ş.a. au fost aglomerate pe tot parcursul zilei de 24 februarie. Un asemenea interes exagerat faţă de aceste alegeri locuitorii de pe malul stâng al Nistrului îl explicau simplu: pentru fiecare vot li s-au promis câte 20 USD sau 400 de ruble plus transport gratuit până la secţiile de votare. Majoritatea transnistrenilor au votat pentru PDM, PSRM şi candidatul independent Alexandr Oleinic.

La secţiile de votare nr.3, 4 şi 8 din or. Rezina, circumscripţia nr.13, dar şi mai multe secţii din circumscripția nr. 33 Chişinău (date confirmate la data scrierii acestui articol) un număr exagerat de alegători au votat pe liste suplimentare, în baza unor certificate de reşedinţă temporară. La secţia de votare nr. 4 Rezina, de exemplu, pe lista suplimentară au votat 149 de persoane, la secţia nr. 8 – 367 de persoane, mai mult decât la toate secţiile din circumscripţia dată, potrivit unor informaţii – cetăţeni aduşi organizat din satele raionului Rezina, dar care au fost incluşi în circumscripţia nr.19 Ivancea. Într-un apartament din Rezina au fost înregistraţi temporar 10 alegători. Cei de la birourile secţiilor de votare ne-au declarat că nu au dreptul să ofere informaţii despre aceste operaţiuni, motivele migraţiei respectivilor din localităţile natale.

M-am referit doar la cea mai vizibilă parte a încălcărilor comise în recenta campanie electorală de formaţiunile politice de la guvernare, cele care de fapt ar trebui să demonstreze exemplu de respectare a legilor statului şi cumsecădeniei. În această situaţie face să ne mai mirăm că electoratul nostru, de la un scrutin la altul, degradează tot mai mult din toate punctele de vedere?

Deja după alegeri l-am întrebat pe un observator au unei misiuni europene dacă în ţara sa asemenea alegeri ar fi fost validate. Dumnealui mi-a răspuns că în toate ţările în campaniile electorale au loc încălcări, dar societatea din care face parte nicidecum n-ar fi permis sau ar fi taxat dur fapte similare cu cele înregistrate în R. Moldova…

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker