Electorala 2019

Curiozităţi electorale

Alegătorii din regiunea transnistreană au găsit o posibilitate de a face bani în cadrul campaniilor electorale desfăşurate în dreapta Nistrului. Testată în alegerile prezidenţiale din 2016 şi recentele alegeri parlamentare, varianta s-a dovedit a fi pe cât de simplă, pe atât de profitabilă, ne-a declarat un locuitor al oraşului Râbniţa, solicitând anonimatul.

– Cu vreo două săptămâni înainte de alegerile din 24 februarie c. la noi s-a răspândit zvonul că principalii concurenţi electorali pe circumscripţia uninominală nr. 47 vor plăti câte 20 de dolari sau 400 de ruble/lei pentru fiecare vot. Ştirea i-a mobilizat pe cei cu cetăţenie moldovenească din stânga Nistrului mai bine ca orice agitaţie şi propagandă or, majoritatea au salarii şi pensii foarte modeste. Mai ales că s-a spus: la dispoziţia alegătorilor vor fi puse gratuit autobuze şi microbuze din partea concurenţilor electorali, care vor asigura plata respectivă. Aşa s-a şi întâmplat: de exemplu, autovehiculele cu steluţă pe parbriz au deservit alegătorii PSRM”, ne-a relatat respectivul râbniţean. Dânsul ne-a mai povestit despre o schemă şmecheră, la care au recurs unii votanţi transnistreni:

– Dar cel mai interesant este modul cum unii votanţi au reuşit să câştige în această zi câteva mii de lei. Un vecin de-al meu, cu soţia şi fiica, au reuşit să voteze de trei ori: o dată la Rezina şi de două ori la secţiile de votare din Şoldăneşti. Cum? Foarte simplu. Prima dată au mers la Rezina, dis-de-dimineaţă, unde au votat şi li s-a aplicat ștampila în buletin. Întorcându-se la Râbniţa, s-au urcat în alt autobuz, care mergea la Şoldăneşti. Au intrat în secţia de votare, s-au învârtit un timp şi au revenit în autocar, arătând buletinul cu ştampila votat. Până în seară, în modul acesta, au reuşit să mai „voteze” o dată, ajungând la altă secţie de votare din Şoldăneşti, cu un alt autobuz, pentru că la intrare în mijloacele de transport nimeni nu le controla buletinele. Astfel, cei trei în ziua alegerilor au făcut câte 1200 de ruble fiecare, sumă aproape egală cu un salariu de profesor”, a mai remarcat interlocutorul nostru.

Într-o conferinţă de presă, referindu-se în special la procesul electoral în circumscripţiile din stânga Nistrului şi rezultatele alegerilor din 24 februarie c., reprezentanții Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au menţionat că oamenii duși „cu avtobuzu” și plătiți pentru vot niciodată nu vor mai fi acei cetățeni care să meargă la vot gratis; că votanţii, deşi nu-i cunosc pe Oleinic și Melnic, habar nu au cine-s aceştea, totuşi au votat cu ei, e clar, doar pe bani! Solicităm autorităților moldovene să investigheze cazurile de mituire a alegătorilor și de utilizare necorespunzătoare a resurselor administrative, au mai remarcat observatorii OSCE.

Tudor Codreanu

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker