EvenimenteSocial

Indexarea pensiilor. Motiv de bucurie sau de întristare?

Guvernarea a decis înainte de 8 Martie să bucure poporul.

„Să le oferim pensionarilor un nou prilej de bucurie. Așa cum am promis înainte de alegeri, venim către 1 aprilie cu indexarea pensiilor. Anunț că, pensiile vor fi indexate cu 5,3%, adică dublu față de ceea ce era prevăzut”, a anunţat liderul PDM Vlad Plahotniuc.

Astfel, dacă până acum pensiile erau indexate în conformitate cu creşterea preţurilor pentru anul precedent, conform noii formule, acestea vor fi indexate în funcţie de media creşterii preţurilor pentru ultimii 3 ani. Respectiv, aprobarea acestui proiect de lege va permite indexarea pensiilor cu 5,3% din 1 aprilie curent, de aproape 2 ori mai mult decât după formula veche, a mai spus sursa citată.

„Prin formula veche, indexarea pensiilor era joasă la nivel de 3%. De aceea, după discuţiile pe care le-am avut cu toţi colegii de la ministerele vizate, am decis să mergem pe modificarea formulei. Vreau să-i dezamăgesc pe cei care au demonstrat până acum că sunt specialişti la vorbe, iată că noi suntem oamenii faptelor, dăm dovadă de responsabilitate şi realizăm FAPTE. Cei care au vorbit până acum, vor vorbi şi în continuare. Iar cei care au muncit şi au realizat lucruri frumoase, vor munci pentru oameni şi în continuare”, a descifrat intenţia premierul Pavel Filip.

De fapt, vorbele guvernanţilor diferă mult de fapte şi realităţi. Nu cunoaştem esenţa formulelor de indexare a pensiilor care se modifică aproape în fiecare an în dependenţă de preferinţele şi intereselecelor de la guvernare pentru că acestea la noi sunt „secret de stat”. În schimb lumea ţine bine minte că la 1 aprilie 2016 pensiile au fost indexate cu 10,1 procente, la 1 aprilie 2017 – cu 6,8%, iar la 1 aprilie 2018 – cu 6,6 %.
Urmând logica liderilor actualei guvernări (dublarea mărimei indexaţiei), de la 1 aprilie 2019 pensiile ar urma să fie indexate cu 15,67% şi nu 5,3%.
Tudor Codreanu

De la 1 aprilie 2018, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora în medie cu 96 de lei. Conform unui proiect elaborat și propus spre consultări publice de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prestațiile de asigurări sociale și unele prestații sociale de stat vor fi indexate cu 6,6%.

Guvernul a aprobat, sâmbătă, Hotărârea cu privire la indexarea prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestaţii sociale de stat. În total, de majorări vor beneficia aproape 700 de mii de oameni, din 1aprilie 2016
Documentul prevede o majorare cu 10,1 % a pensiilor pentru limita de vârstă, a pensiilor cetățenilor care au avut de suferit după catastrofa de la Cernobîl, dar și a indemnizațiilor de întreținere a persoanelor cu grad de invaliditate în urma unui accident de muncă sau boală profesională.

De la 1 aprilie curent, pensiile vor fi indexate cu 6,8%, reieșind din creşterea prognozată anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker