Social

Omul-orchestră de la Mândrești

Ștefan Sava locuieşte la Mândrești, raionul Teleneşti, are 68 de ani, este mecanic de profesie, dar are şi multe pasiuni: pictează, confecţionează instrumente muzicale şi cântă la 23 dintre acestea, a inventat savafonul.

 

Mai multe dintre picturile sale sunt expuse în diferite galerii și muzee din țară. Când e vorba de festivaluri, concursuri, concerte, dumnealui îşi pune un bogat costum naţional, îşi ia străistuţa cu instrumente şi prezintă un întreg program la fluier, caval, oboi, clarinet, saxofon și… savafon, un instrument asemănător cu fluierul, făcut din două tuburi care intră unul în altul. L-a conceput şi l-a confecţionat, dându-i şi nume. În afară de faptul că interpretează la el multe de melodii, poate imita cu savafonul şi triluri de păsări, semnalul mașinii de serviciu a poliției rutiere, etc.

Evoluările sale totdeauna încântă spectatorul și culeg explozii de aplauze.   

Ştefan Sava a participat la show-ul ”Moldova are talent”, la nenumărate festivaluri, a impresionat cu evoluările sale locuitorii orașului Sandomir din Polonia, înfrățit cu raionul Telenești, iar numărul diplomelor, premiilor şi trofeelor obţinute la evenimentele culturale din raion şi din ţară nici nu-l mai ţine minte. 

”Obțin ori nu obțin dipome sau alte trofee la festivaluri ori concursuri – pentru mine nu are mare importanţă. Important este mesajul care-l aduci lumii ca păstrător și făuritor de cultură, că folclorul nostru va dăinui atâta timp cât se va ține pe entuziaști”, ne-a spus rapsodul.

În imagine: Rapsodul Ștefan Sava, menţionat în cadrul festivalului „Hora Sânzienelor”. Teleneşti, 2017.  

Ion Cernei

                                                            

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker