Electorala 2019

DA sau NU o coaliţie ACUM cu alte partide în Parlament?

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a invitat Partidul Acţiune şi solidaritate (PAS) și Partidul Politic Demnitate şi Adevăr (PPDA), care în alegerile parlamentare din 24 februarie curent au format Blocul Electoral ACUM, la discuții pentru formarea unei majorități de guvernare. Maia Sandu şi Andrei Năstase s-au declarat categoric împotriva unor coaliţii cu PDM şi PSRM. La rândul lor, liderii PSRM consideră că până la validarea mandatelor orice tratative privind crearea unei noi majorități sunt premature.

Care ar fi cea mai reală şi favorabilă pentru Republica Moldova ieşire din această situaţie? – a fost întrebarea adresată de CUVÂNTUL pe reţelele sociale.

Polina Perlog: Eu consi-der că ar fi bine blocul ACUM să facă coaliţie cu PSRM, ca să pună la pământ regimul PD … şi să menţină cât decât 4 ani ţara fără mari pierderi. Iar mai apoi blocul ACUM va avea rezultate bune.

Victor Cibotari:  Părerea mea este că ACUM nu poate face coali-ţie cu PD. Nu poţi face coaliţie cu cei împotriva cărora ai luptat cu înverşunare. La fel o coaliţie cu PSRM este imposibilă deoarece aceste formaţiuni au vector diferit de dezvoltare a ţării. Cel mai rău scenariu ar fi ca ACUM să stea în opoziţie 4 ani, lăsând ţara în mâinile lui Plahotniuc şi grupării criminale pe care acesta o conduce. Socot că ACUM ar putea forma cu PSRM o guvernare provizorie pe un termen limitat de un an, în decursul căruia nu se adoptă legi ce ţin de vectorul de dezvoltare al Moldovei, în schimb se aduce la normalitate situaţia din instituţiile de forţă – procuratură, justiţie, Ministerul Afacerilor Interne, se revine la sistemul majoritar de alegeri, se introduce votul electronic, pentru a da tuturor cetăţenilor RM posibilitate de a vota.

Acest îndemn ar urma să vină din partea ACUM, iar în caz de refuz din partea PSRM, alegătorul să poată face concluzii cine şi ce valoare are. Frica ACUM-iştilor de a pierde electoratul poate aduce mai mari prejudicii decât guvernarea provizorie. Cu riscul de a pierde poziţiile, ei sunt datori să scoată ţara din r…t. După un an se declară alegeri anticipate, dar deja cu Şor în puşcărie şi fără presingul PD-ului asupra tuturor.

Vadim Anghel: Perfect ar fi ca tratativele vizavi de o eventuală coaliţie să fie transparente, la vedere, să vadă și lumea cine și ce își dorește cu adevărat…

Andrei Gușilă: Da, să facă alianță, pe care Şor o desface într-un minut cu ajutorul la o geantă! Hai să fim serioşi, care alianță cu PSRM-ul şantajabil?…

Anatol Moscalenco: Din câte văd, moldovenii au devenit atât de fricoşi, încât se tem să-i spună hoţului pe nume. Şi după ce l-a mai şi ales în Parlament, începe iar a boci că este furat în continuare. Socot că Blocul ACUM este obligat să întreprindă toate măsurile pentru a stopa declinul şi haosul chiar şi cu riscul de a repeta soarta PL. În caz contrar, peste 4 ani nu va mai avea cine ieşi la votare.

Ion Perciun: Republica Moldova va ieși neapărat din această situație, doar viața merge mai departe. Problema este că noi tot timpul ieșim dintr-o situație urâtă și nimerim în alta și mai tâmpită. La ordinea de zi a poporului Republicii Moldova este întoarcerea miliardului furat şi eliberarea statului de drept din captivitate. În platformele electorale aceste deziderate au fost expuse (în descreștere) de ACUM și PSRM. Celelalte două partide (Șor și PDM) despre așa ceva nici nu au amintit. ACUM este impus de situație, de vrerea poporului, să negocieze cu PSRM anume aceste două deziderate. Pe parcursul a patru ani ar putea pe deplin să se isprăvească.

Vasile Radu: Voi obligaţi ACUM să facă alianţă cu PSRM, deşi prioritatea în ce priveşte tratativele aparţine socialiştilor, care au mai multe mandate. În al doilea rând, amintesc că socialiştii şi în 2016 au promis să întoarcă miliardul şi statul de drept, dar au votat sistemul electoral mixt, legea amnistiei, cetăţeniei prin investiţii ş.a. Şi în obiectivele PSRM pentru următorii 4 ani văd  republică prezidenţială, dezvoltarea raioanelor şi nu reforma administrativă, alte puncte care coincid mai mult cu promisiunile Partidului Şor, dar nu şi cu priorităţile ACUM. Adică angajamentele ACUM nicidecum nu coincid cu cele ale PSRM şi alianţa cu socialiştii nu va da roadele dorite, dar va distruge din start încrederea alegătorilor faţă de Blocul ACUM, adică va pune capacul pe viitorul acestei formaţiuni şi al democraţiei în Republica Moldova.


Expert: ACUM și PSRM trebuie să formeze o coaliție

Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor (PSRM) „trebuie să dea dovadă de înţelepciune politică, să renunţe la angajamentele semnate şi să înţeleagă că au şansa unică să scape instituţiile statului de controlul Partidului Democrat (PDM). De această opinie este expertul în domeniul politicii publice, Ştefan Gligor, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, luni, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, el a spus că „iniţierea procesului de negocieri (între ACUM şi PSRM – „I.”) este un lucru obligatoriu din punct de vedere moral”.

Preşedintele Igor Dodon, care este considerat liderul informal al PSRM, a declarat înainte de alegeri că socialiştii nu vor forma o coaliţie cu alte partide şi vor merge la alegeri anticipate, dacă nu vor obţine majoritatea locurilor în Parlament.

La rândul lor, liderii ACUM au făcut declaraţii similare, iar cu câteva zile înainte de alegeri, toţi candidaţii acestui bloc au semnat un angajament potrivit căruia nu vor intra în coaliţie cu PDM, PSRM, PŞ şi PN.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker