OrheiSocial

Se toarnă un film despre comuna Pelivan

Ultimul eveniment filmat de echipă a fost o șezătoare la care au participat majoritatea oamenilor în etate din Pelivan, o tradiție destul de rară pentru alte locuri, reanimată aici grație angajaților de la căminul de cultură din localitate.

 

La Pelivan, raionul Orhei au loc filmări pentru o peliculă documentară despre localitate, executată la comanda Primăriei locale. Autorii filmului sunt  jurnaliștii Angela și Vitalie Sologodnic.

Ion Gamarț, primarul comunei ne-a relatat că ideea documentarului  a apărut după ce a văzut un film despre comuna Ciocâlteni, turnat acum 50 de ani la Studoiul Telefilm-Chișinău:

”Am căutat și noi prin arhive, dar nu am găsit nicio secvență filmată despre satul nostru, o localitate tânără, dar cu o istorie interesantă. De aceea am decis să comandăm un film documentar de lung metraj despre istoria satului, oamenii noştri şi istoriile lor de succes în diverse domenii, despre tradiții și obiceiuri. Am optat pentru soții Sologodnic pentru că au mai făcut asemenea filme. Echipa a filmat mai multe evenimente culturale și sportive care au avut loc la noi și credem că în luna mai, când la Pelivan va avea loc un festival al familiei, se vor filma ultimele secvenţe.

Angela Sologodnic ne-a relatat că este impresionată de cele descoperite la Pelivan:

”Este o localitate cu o istorie deosebită: primul sat din Basarabia de după cel de al Doilea Război Mondial, care a fost edificat conform unui plan urbanistic. Localitatea este una multiculturală, adică aici s-au stabilit cu traiul, mai ales după război, etnici germani și băștinași întorși din deportare, cărora chiar și după ”dezghețul” hrușciovist nu le-au permis să revină la baștinele lor. Adică adunăm niște istorii de viață care nu ai să le găsești în alte localităţi. Satul mai e interesant şi în ce privește evenimentele culturale – festivaluri, concursuri, șezători la care băștinașii participă cu inspirație deosebită. Sunt interesante și evenimentele sportive  organizate aici”, ne spune dna Sologodnic.

 

Ion Cernei

 

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close