EvenimenteRezina

O zi neagră de martie în satul Ţahnăuţi

Nu demult, la Chişinău a avut loc o mare solemnitate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan. S-a vorbit despre eroismul ostaşilor sovietici, despre cei 301 de moldoveni care au fost aduşi acasă în sicrie. Printre ei a fost şi un tânăr din satul Ţahnăuţi, raionul Rezina.

Părinţii acestui tânăr, Ivan şi Agripina Bencheci, au primit sicriul la 27 februarie 1987. În el era  fiul lor mort, dar păzit în casa părintească de ostaşi înarmaţi.

La 1 martie 1987 tot satul l-a petrecut pe Evlampii Bencheci pe ultimul drum, însoţiţi de ostaşii înarmaţi. Nemărginită era durerea părinţilor, insuportabilă – durerea cumnatei mele, bunica acestui copil moldovean, dus la un război străin, care şi-a pierdut viaţa chiar în primele luni de la încorporare. Ea şi-a numit nepotul cu numele bărbatului său, care a murit pe pământ străin în cel de-al Doilea Război Mondial.

Elevi din Ţahnăuţi cu profesoara lor, depunând flori la mormântul lui Evlampii Bencheci.

De atunci pentru tot neamul acestui tânăr 1 martie este o zi neagră.

Lidia Druţă, s. Ţahnăuţi   

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker