Evenimente

Bunurile imobile fără cadastru vor fi înregistrate gratuit

Foto simbol mold-street.

Agenția Servicii Publice (ASP), în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și cu Agenția Relații Funciare și Cadastru, va  înregistra, pe parcursul anilor 2019-2023, peste un milion de bunuri imobile aflate în proprietate privată, dar și în proprietatea statului. Lucrările vor fi efectuate în cadrul proiectului “Înregistrarea și evaluarea funciară”, finanțat de Banca Mondială, relatează serviciul de presă al ASP.

În special, este vorba de înregistrarea primară masivă a circa 800 de mii de bunuri imobile transmise în proprietate privată din 490 de localități rurale și a 350 de mii de bunuri imobile aflate în proprietatea publică a statului și a autorităților publice locale, care nu au fost incluse în sistemul național de cadastru. Procedura de înregistrare a tuturor bunurilor imobile va fi gratuită. Lucrările de înregistrare masivă vor fi inițiate în cel de al doilea semestru al anului curent, începând cu raioanele din regiunea de nord: Ocniţa, Briceni, Donduşeni, Edineţ, Floreşti și Soroca.

Apropo, potrivit datelor oficiale, la moment, fără cadastrau, sunt: în raionul Şoldăneşti peste 40 la sută din bunurile imobile, în raioanele Orhei-Teleneşti – între 25-40%, iar în raionul Rezina – 25% din bunurile imobile existente.

În prima jumătate a anului, Agenţia Servicii Publice va mobiliza potenţialul uman şi tehnologic necesar pentru executarea lucrărilor și va efectua instruirea reprezentanţilor autorităţilor publice şi companiilor autorizate în executarea lucrărilor cadastrale. De asemenea, pentru a asigura corectitudinea lucrărilor și a datelor introduse în Registrul bunurilor imobile, în procesul de executare a lucrărilor de identificare a bunurilor imobile și a proprietarilor acestora, în localități vor fi organizate consultări publice.

Proiectul implementat de Agenția Servicii Publice are drept obiectiv finalizarea înregistrării tuturor proprietăţilor imobiliare din Republica Moldova, precum şi cadastrarea, înregistrarea și evaluarea bunurilor imobile atât proprietate privată, cât și proprietate publică. În prezent, peste 30 la sută din bunurile imobile de pe teritoriul țării nu sunt înscrise în Registrul bunurilor imobile și a drepturilor asupra acestora.

Acordul de finanțare a Proiectului “Înregistrarea și evaluarea funciară”, în sumă de 30,1 milioane de euro, a fost semnat de către Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (parte a Grupului Băncii Mondiale) în data de 17 septembrie 2018 și a intrat în vigoare pe 14 ianuarie 2019.

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close