Evenimente

Situația epidemiologică prin gripă este de intensitate medie

La momentul actual, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este la nivel de intensitate medie, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

Conform datelor parvenite din teritoriile administrative, în săptămâna 18-24 februarie 2019, morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 394,72 cazuri la 100 mii populație, depășind pragul epidemic (315,88 la 100.000 populație), cu o descreștere de 11,7% în comparație cu săptămâna precedentă.

În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 205 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 32 confirmate de laborator, 14016 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 556 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a constituit 2,9-6% din numărul total de internări, indiferent de cauză, în instituțiile medico-sanitare publice teritoriale. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice naționale.

De asemenea, în perioada de referință, în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 65 probe au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică. 32 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripale (25-A(H1N1)pdm09 și 7-A(H3N2). În această perioadă nu a fost înregistrat nici un caz de deces.

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale recomandă populaţiei să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

În perioada 01 octombrie 2018 – 24 februarie 2019, au fost înregistrate 1754 cazuri de gripă, 205667 cazuri de IACRS și 9979 cazuri de SARI. Totodată, în această perioadă au fost înregistrate 28 cazuri de deces, dintre care 26 confirmate cu prezența virusului gripal A(H1N1)pdm09. Toate persoanele nu au fost vaccinate împotriva gripei sezoniere.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker