Evenimente

Voluntarii YK consultați în elaborarea Planului strategic în sănătatea adolescenților

Peste 100 de adolescenți, voluntari ai centrelor din rețeaua Youth Klinic Moldova (YK), nimite și centre de sănătate prietenoase tinerilor, au fost consultați în elaborarea unui Plan strategic în sănătatea adolescenților care va fi prezentat organelor competente, pentru aprobarea lui la nivel național.

În cadrul unui eveniment de totalizare a activității rețelei Youth Klinic Moldova pentru anul 2018, organizat în cadrul Proiectului moldo-elvețian Generație Sănătoasă, adolescenții și tinerii, prezenți în calitate de experți, au avut misiunea să identifice principalele probleme de sănătate și dezvoltare cu care se confruntă generația lor. De asemenea, organizatorii le-au solicitat punctul de vedere și în privința soluțiilor, transmite IPN.

Adolescenții au vorbit despre bulling, lipsa educației sexuale în școli, probleme de sănătate reproductivă, efort fizic scăzut în rândul elevilor, consumul de droguri și alcool, dar și despre relații problematice între părinți și copii, depresia în rândul tinerilor, probleme de nutriție, lipsa de cunoștințe în gestionarea emoțiilor la adolescenți etc. S-a vorbit despre faptul că substanțele nocive (tutun, alcool) sunt foarte accesibile în Republica Moldova, despre traume și accidente în rândul tinerilor și lipsa unor modele în rândul adulților în ceea ce privește modul sănătos de viață.

Valeria Cuzuioc (în imagine), voluntară la Centrul YK Armonia din Rezina, spune că nivelul de deschidere a tinerilor depinde de vârstă, tema abordată, dar și de prezența maturilor. Dacă aceștia sunt prezenți, le este jenă să se expună. „Prin activitățile noastre, vrem să apropiem de tineri modul sănătos de viață, modul prietenos de a interacționa, pentru a fi o generație cu valori bune”, a spus tânăra.

Rețeaua Youth Klinic Moldova cuprinde 41 de centre prietenoase tinerilor, care își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din republică.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close