Scrisoare deschisă către președintele Igor Dodon

O simplă postare de Facebook a președintelui țării în zi de weekend a ridicat un val de reacții contraditorii pe rețelele sociale.

Cu prilejul sărbătorii Duminica Triumfului Ortodoxiei, președintele țării a a vizitat Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din satul Zloți, raionul Cimișlia şi venit cu un mesaj pe rețelele sociale, unde a vorbit despre liberalism, toleranță și egalitate de gen.

„Noi, moldovenii, suntem un popor ortodox. Bunicii şi străbunicii noştri au păstrat şi promovat această credinţă de secole. În prezent, se fac încercări de a ne ademeni cu noi învăţături false, cum ar fi liberalismul, toleranţa, egalitatea de gen. Se fac încercări de a ne impune să credem că, credinţa noastră ortodoxă, valorile noastre familiale sunt nişte valori perimate şi depăşite. În pofida acestor provocări, poporul nostru, care a trecut prin toate încercările, va păstra credinţa care l-a ocrotit pe parcursul întregii noastre istorii. (…)”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Platforma „Egalitate de gen” a întocmit o scrisoare deschisă prin care își exprimă „dezacordul profund” față de cele expuse și califică declarația ca fiind „în contradicție cu valorile supreme ale statului”.

„Ținem să reamintim că instituția Președinției are rolul fundamental de a respecta Constituția Republicii Moldova, în care se expune în mod clar și necondiționat caracterul de stat democratic și multi-etnic al Republicii Moldova, cu următoarele valori supreme: „statul de drept, pacea civică, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic”. În continuare, art. 16 al Constituției prevede: (1) Respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului; (2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială. Prin jurământul de investire în funcție, Președintele Republicii Moldova se obligă să respecte și să promoveze aceste valori.

Prin urmare, considerăm declarația din 25 februarie 2018 a șefului statului ca fiind în contradicție indubitabilă cu valorile constituționale supreme, și astfel inacceptabilă în contextul angajamentelor autorităților publice de nivel înalt ale țării față de misiunea lor de a construi un stat democratic, unde libertățile personale și drepturile cetățenilor, inclusiv libertatea religiei, egalitatea de gen, toleranța față de ceilalți, sunt garantate și respectate.

(…) Pentru restaurarea încrederii publice în rolul constituțional al Președinției în calitate de garant al drepturilor și libertăților democratice ale tuturor cetățenilor, fără excepții, solicităm reacția personală a Președintelui țării față de cele declarate, care, în esență, constituie o deviere de la normele constituționale.

Platforma pentru Egalitate de Gen reprezintă o uniune benevolă de 28  de persoane fizice și juridice – o voce activă și unitară pentru promovarea egalității de gen în Moldova, care este și Obiectivul ONU de Dezvoltare Durabilă nr. 5”, se menționează în textul scrisorii, publicat pe site-ul platformei.