Primăria Orhei, obligată irevocabil să ofere Radio Orhei informații de interes public

Curtea Supremă de Justiție a menținut câștigul de cauză de la Judecătoria Orhei și Curtea de Apel Chișinău a postului Radio Orhei în cauza contra Primăriei Orhei privind refuzul acesteia de a furniza informația de interes public solicitată.

 

În fapt, la data de 10 aprilie 2017, Radio Orhei, conducându-se de prevederile legislației în materie de acces la informație, a solicitat de la Primăria Orhei să ofere următoarele informații de interes public: copiile proceselor-verbale de selectare a companiei Borintex SRL pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi din oraşul Orhei, în baza contractului de achiziţii din 28 martie 2016 în sumă de 809 mii 445,58 lei, şi a lucrărilor de deservire şi întreţinere a spaţiilor verzi în oraşul Orhei în anul 2017, în baza contractului din 28 februarie 2017 în sumă de 1 milion 498 mii 200,06 lei; volumele lucrărilor executate de Borintex SRL în anul 2016 şi în anul  2017.

Ulterior, la data de 12 iunie 2017, postul de radio a solicitat Primăriei Orhei să ofere și alte informații. În particular Radio Orhei a solicitat copiile caietelor de sarcini pentru procedurile de achiziţii prin cerere de ofertă de preţuri, pentru următoarele obiecte de achiziţii: anul 2016 – Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei; anul 2017 – Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei.

În ambele cazuri Primăria Orhei a refuzat să ofere informațiile solicitate sub pretextul protecției datelor cu caracter personal și a secretului comercial. Curtea Supremă de Justiție menționează că informația solicitată de SRL Media Sfera (radio Orhei) nu constituie informație cu caracter personal sau secret comercial, precum eronat a indicat Primăria oraşului Orhei.

Prin urmare, Primăria oraşului Orhei, abuziv și neîntemeiat a refuzat să prezinte informația solicită de SRL Media Sfera prin cererile depuse, iar Judecătoria Orhei corect a constatat că furnizorul de informații a încălcat dreptul solicitantului de acces la informații și întemeiat a obligat Primăria or. Orhei să prezinte SRL Media Sfera informațiile solicitate.

Reprezentant al Radio Orhei/Media Sfera SRL/  în instanță a fost avocatul Vitalie Zama, membru al Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului.

Sursa: radioorhei.info

 

Distribuie

Lasă un răspuns