Postul Crăciunului – obiceiuri şi tradiţii pentru cei morţi

Postul Crăciunului este o perioadă în care se fac parastase în fiecare sâmbătă. Nu se fac parastase între Crăciun şi Bobotează.

Încă de la lăsata secului, femeile fac turte din porumb şi le dau de pomană pentru ca şi cei morţi să ţină postul Crăciunului cum se cuvine.

La Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se dă de pomană pentru cei înecaţi, iar pentru cei ce au murit fără lumină, se arde câte o lumânare.

De Sf. Varvara se dau de pomană azime cu miere. Sfânta Varvara este considerată protectoarea minerilor, de aceea ziua se ţine pentru apărarea de năpaste şi pentru moarte uşoară.

De Sf. Sava, se dă de pomană fasole fiartă, nuci, turtă caldă, vin, lână, cânepă.

Se spune că preziua Ajunul Crăciunului, adică 23 decembrie stil nou sau 5 ianuarie stil vechi, este o zi dedicată morţilor. După miezul nopţii se face “Masa de Ajun” cu grâu fiert, turtă, pâine, fasole, vin şi alte alimente de post.

Acestea vor fi sfinţite şi date de pomană a doua zi de sufletul celor adormiţi, familiei şi vecinilor.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns