Nu scăpaţi sezonul!

Din ţuvloaie, cum li se zice în multe sate stiblelor verzi de la usturoi, care formează în vârf sămânţa, pot fi preparate nişte delicii, de să te lingi pe degete. Recoltaţi-le cât nu sunt prea mari, deoarece odată cu creşterea partea de jos a stiblei se lemnifică. Din ele puteţi prepara o pastă extraordinar de aromată, plină cu vitamine şi minerale, dar şi aspectuoasă. Stiblele se rup, se spală, se zvântează bine cu un ştergar,se înlătură partea lemnoasă, se taie în bucăţi mici, se pun în blender, se adaugă câte jumătate de linguriţă de sare şi două linguri de ulei la fiecare 500 grame de mlădiţe şi se mărunţesc. Dacă nu aveţi blender – folosiţi maşina de tocat carne. Pasta obţinută se pune în borcănaşe sau containere şi se dă la congelator. Nu are termen de păstrare, dar nici nu se reţine mult acolo. Poate fi adăugată în mâncăruri de carne sau peşte, putem prepara cu ea sosuri (cu smântână, verdeaţă de pătrunjel, maioneză, ulei vegetal, ou şi tot ce ne dorim. Pentru tartine pasta poate fi amestecată cu brânză de vaci, slănină tocată, avocado ş.a. Dar mai ales amestecată cu unt, la nişte cartofiori noi fierţi sau la un borşuleţ e ceva absolut extraordinar. La fel, putem face un mujdei, adăugând rând pe rând ulei, apă minerală şi oţet ori suc de lămâie după gust.

Ce altceva mai putem prepara din usturoi verde? Unele gospodine pun aceste stible pur şi simplu la murat, ca pe castraveţi, spre exemplu. Altele le prăjesc la fel cum procedează cu păstăile, adăugându-le şi cartofi, eventual smântână.

Sursa foto: www.gustos.ro

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns