În raionul Orhei se experimentează soiuri noi de grâu şi orz

În imagine: (de la stânga): Andrei Globa, Ilie Rabii şi Ion Căpăţină pe lanurile experimentale.

 

Până la 17 iulie agricultorii din raionul Orhei încheiaseră recoltarea rapiţei, era pe sfârşite strânsul mazării şi a orzului, iar grâul era treierat pe jumătate din cele 11 365 de hectare.

Roada de mazăre este de circa o tonă, de orz şi rapiţă – până la 2 tone la ha. La Clișova, Ciocâlteni și Mălăiești secerișul s-a încheiat. Cea mai bogată roadă – de circa 5 tone de grâu şi 4 tone de orz la hectar, au obţinut agricultorii din SRL “Vindex-Agro”, ne-a relatat Ion Căpățină, șef adjunct al Direcției Agricultură Orhei.

Potrivit vicepreşedintelui raionului, Ilie Rabii, acum atenţia specialiștilor Direcției Agricultură este concentrată asupra SRL ”Agro-Berezlogi”, condusă de către Andrei Globa, unde 337 ha au fost  semănate cu grâu de soiul “Sorial” de selecţie franceză, iar 165 ha – cu orz de soiul ”Alidor” de selecție germană. În pofida condițiilor climaterice nefirești pentru aceste soiuri, roada e destul de bună – 5 tone de grâu şi circa 4 tone de orz la hectar. Ilie Rabii ne-a spus că își pun mari speranțe în noile soiuri care pot fi de perspectivă pentru zona dată: ”În Germania astfel de soiuri dau roade garantate de până la 10 tone la hectar. Sperăm şi noi să completăm fondul semincer al raionului cu seminţe de aceste soiuri”, a menţionat dl Rabii.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns