De ce se închid şcolile în R.Moldova?

Anul de studii curent în învăţământul preuniversitar, “din cauza calendarului”, a început cu două zile mai târziu ca de obicei. Drept generic pentru prima oră de dirigenție a servit maxima „Limba, istoria și pământul sunt cei trei piloni care țin o națiune”, ce aparţine scriitorului Ion Druță, care pe 3 septembrie c. a împlinit 90 de ani.

O altă noutate specifică anului curent de studii este faptul că la patru obiecte din programul şcolar – educaţia fizică, tehnologia, muzica şi arta plastică elevii nu vor mai primi note, cunoştinţele lor fiind apreciate cu calificativele “excelent”, “foarte bine”, “bine“ şi “satisfăcător” şi acestea nu vor fi incluse în atestatele de absolvire.

O particularitate proprie pentru majoritatea instituţiilor de învăţământ din raioanele Rezina, Orhei, Şoldăneşti şi Teleneşti este şi descreşterea continuă, comparativ cu anii trecuţi, a contingentului elevilor. În raionul Teleneşti, de exemplu, conform datelor Direcţiei Generale Educaţie, la 3 septembrie au păşit pragul şcolilor 6094 de elevi, cu 218 mai puţini decât la 1 septembrie 2017. Raportat la o şcoală medie de astăzi, asta ar însemna doar întrun an în raion au rămas cu două instituţii mai puţine.

O situaţie aproape similară avem în raionul Rezina, unde contingentul elevilor s-a redus cu 146 de copii.

Reporter “C”

Distribuie

Lasă un răspuns