Cum poate fi susţinută presa independentă

În fiecare an, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie, persoanele fizice plătitoare de impozite pot direcționa 2% din acestea către o organizație non-guvernamentală sau cult religios din țară, odată cu depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit.

Ca urmare a reformei fiscale din toamna anului 2018 și modificării pragurilor de impozitare salariale, în 2019, direcționarea a 2% se va realiza prin completarea a două declarații cu privire la impozitul pe venit (Formularul CET15 şi Formularul CET18), transmite IPN.

Astfel, persoanele fizice plătitoare de impozite care doresc să direcționeze cele 2%, vor trebui să indice codul fiscal al organizației pe care doresc să o susțină (cele 13 cifre) în ambele declarații: atât în Formularul CET15, cât și în Formularul CET18.

Contribuablii care doresc să susţină presa independentă din R.Moldova pot direcţiona aceste 2% din impozitul deja plătit statului către Asociaţia Presei Independente, indicând IDNO-ul 1010620004936. Adică, direcţionarea acestor 2% nu înseamnă cheltuieli suplimentare pentru contribuabil, dar poate contribui în oarecare măsură la îmbunătăţirea situaţiei extrem de precare în care se află la moment presa neangajată faţă de stat şi partidele politice din R.Moldova.

 

Distribuie

Lasă un răspuns