Conservăm verdeţuri pentru iarnă

Portulac.

Cum procedăm, dacă nu avem loc în congelator ca să depozităm verdeţuri pentru iarnă, iar unele din ele nu pot fi uscate sau murate, pentru că îşi pierd şi gustul, şi aroma, şi aspectul? Iată o metodă simplă, pe care poate încă nu aţi încercat-o.

Aşadar, ce verdeţuri avem acum, în luna august, în grădină?

Pătrunjel. Dar straturile arată jalnic. Luăm un foarfece de grădină şi tundem toată verdeaţa, până la rădăcină (ca să dea alta, fragedă, care ne va servi până dau gerurile). Alegem frunzele proaspete.

Ţelină. Dacă a fost udată, acum rodeşte din belşug.

Portulac sau iarbă grasă. Această plantă creşte bine  tot sezonul. Se folosesc nu doar frunzele, dar şi tulpinile şi floricelele.

Stevie. Dacă după înflorire aţi tuns tufele până la rădăcină, acum din nou a început să dea frunze fragede.

Ceapă verde. Cea de cozi acum rodeşte a doua oară.

Măcriş. El nu e bun pentru uscat, aşa că tocmai îl putem folosi în această variantă.

Mărar. Doar dacă l-aţi semănat mai târziu.

Leuştean. Rodeşte tot sezonul, dar nu tuturor le place fiert în ciorbă. Cei care îl preferă, de regulă îl adaugă proaspăt în farfurie.

Spălăm bine tot ce am adunat, mărunţim şi amestecăm într-un lighean.

Dăm în clocot o cantitate de borş acru de tărâţe – cât avem şi dorim să ne fie în rezervă. Adăugăm verdeaţa mărunţită, la dorinţă – şi ceva sare, mai dăm odată în clocot, punem în borcane şi strângem capacul.

Ca să nu uităm şi să ne trezim cu ciorba prea sărată, scriem pe capacul borcanului că borşul şi verdeaţa conţin sare.

În loc de borş acru putem folosi suc de tomate ori sare de lămâie.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns