Candela neuitării, reaprinsă la Gimnaziul Pripiceni-Răzeși

Locuitorii comunei Pripiceni-Răzeși, raionul Rezina s-au remarcat printr-o nouă acțiune frumoasă: ghidați de profesoarele-pensionare Lidia Cojocari (Istrati) și Teodora Butucel (Baleca), au pus mână de la mână și au înveșnicit, într-o placă comemorativă, numele pedagogilor, care decenii la rând au trudit, învățând copiii din comună, relatează consiliu.rezina.md.

Potrivit sursei citate, manifestaţia la care au participat pedagogi, părinţi, elevi a debutat cu un emoționant cuvânt introductiv, rostit de către directoarea adjunctă Angela Guzun, după ce directoarea instituției, Ludmila Negară, a făcut o incursiune în istoria școlii din localitate, deschisă în anul 1868 ca școală parohială.

Așadar, la 150 de ani de activitate a instituției de învățământ, pripicenenii au venit cu un gest de neuitare pentru toți acei, care au trudit în Templul Cunoașterii, pregătind pentru viață rânduri de copii ai pripicenenilor. Iniţiativa aparţine celor două profesoare–pensionare şi a fost susţinută de mai multă lume din partea locului.  Astfel, pe 11 septembrie, placa comemorativă cu numele pedagogilor pripiceneni trecuți la Domnul, instalată în curtea gimnaziului, a  fost sfințită. Serviciul divin a fost oficiat de către un sobor de preoți conduși de protopopul de Rezina, Igor Cojocari, discipol al școlii din Pripiceni-Răzeși.

Memoria semănătorilor de lumină, plecați la Ceruri, cei prezenți au cinstit-o printr-un minut de reculegere.

Vorbind în fața asistenței, Teodora Butucel (Baleca) a mulțumit sincer și din suflet la toată lumea care a susținut inițiativa, mai menţionează sursa citată.

Pe finalul evenimentului, placa comemorativă a fost inundată de flori, depuse de actuali și foști elevi în semn de înaltă prețuire, recunoștință și neuitare.

 

Distribuie

Lasă un răspuns