Virgil Mihăieş, singurul învăţător în raionul Şoldăneşti

  • 3 Decembrie 2015, 16:57
  • Vizualizări: 1663
Virgil Mihăieş, singurul învăţător în raionul Şoldăneşti

Dintre toate meseriile existente, el a ales să fie învăţător. De atunci, a trecut un sfert de secol. Virgil Mihăieș spune că a ales să fie pedagog la îndemnul părinților, pentru a continua dinastia şi nu regretă acest lucru. Zi de zi, vine în faţa micuţilor, apoi serile stă asupra proiectelor didactice.  Captură video: Victor Sofroni

La Cotiujenii Mari Virgil Mihăieș a venit din raionul Orhei acum vreo 40 de ani. Iniţial, dânsul a predat educația muzicală. Apoi administrația școlii l-a îndemnat să facă lecții la clasele primare. El a acceptat şi spune că îi place.

"În familia noastră şi părinţii mei, dar şi multe rude s-au consacrat pedagogiei", spune Virgil Mihăieş şi precizează că se bucură atunci când îşi vede rezultatele muncii în succesele discipolilor.

După cum ni s-a spus la Direcţia Învăţământ Şoldăneşti, Virgil Mihăieș este unicul bărbat din raionul Șoldănești care lucrează la clasele primare. Dânsul este convins că procesul de predare-învățare presupune şi multă răbdare, "căci numai așa se pot obține și rezultatele scontate, mai cu seamă în condiţiile actuale, când copiii văd că deseori sunt promovate mediocrităţile”, insistă Virgil Mihăieş.

Învăţătorul susține că încearcă să ofere atenție fiecăruia din cei aproape 20 de elevi din clasă. El vine la banca fiecărui discipol și îi explică materialul neînțeles. Copiii văd și apreciază gestul dascălului lor.

Întrebat care este atmosfera în colectivul şcolii, dl Mihăieş a spus: „Mă simt bine. Unde este stimă şi respect - şi lucrul sporeşte”. De altfel, şi colegele au despre dumnealui doar cuvinte de laudă, menţionând că discipolii dânsului vin bine pregătiţi în clasele gimnaziale.

Statistica demonstrează că în pedagogie sunt antrenate mai multe femei, decât bărbaţi. Chiar dacă au făcut o facultate în domeniu, bărbaţii preferă să lucreze în altă parte, decât la şcoală. Lipsa lor în instituţiile de învăţământ se simte. În opinia femeilor, acolo unde nu sunt bărbaţi profesori, băieţii sunt mai timizi. Când vine timpul să ia o decizie, apelează la sfatul mamei.

Şi managerii şcolari de la Vadul Raşcov, Dobruşa, Cuşmirca sunt de părere  că băieţii educaţi în şcoli cu pedagogi preponderent femei sunt mai retraşi.

În aceeaşi ordine de idei directoarea Gimnaziului Cuşmirca, Silvia Moscalu, susţine că în colectivele unde nu sunt profesori bărbaţi, lideri adevăraţi de cele mai dese ori devin fetele.

Potrivit informaţiilor oferite la Direcţia Învăţământ Şoldăneşti, în cele 23 de instituţii preuniversitare din raion activează aproape 450 de pedagogi. Dintre aceştia, doar 10 la sută sunt bărbaţi. În majoritatea cazurilor, bărbaţii predau chimia, biologia, geografia, arta plastică, educaţia fizică şi muzica.

Natalia Rotari

 

Vedeţi pe impulstv.com, facebook sau youtube reportajul video integral

Material realizat în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews