Viața din scaunul cu rotile: o lecție de independență

  • 29 Noiembrie 2015, 11:11
  • Vizualizări: 1351

 

 

 

(foto/video) Viața din scaunul cu rotile: o lecție de independență
Elena Cucuruzeanu, masterandă la Universitatea Sorbona, Paris 
Foto: UNIMEDIA/Igor Rotari 

Viața îi este o provocare frumoasă, folosește toate oportunitățile care îi apar în cale, găsește soluții la fiecare problemă sau obstacol. Scaunul cu rotile nu a fost niciodată un impediment ca să își trăiască viața așa cum își dorește.

Vorbim despre Elena Cucuruzeanu, o tânără cu dizabilități din satul Peresecina, raionul Orhei care a reușit performanța de a studia la Universitatea Sorbona din Paris, Franța, departe de familie, prieteni și cei care îi pot da o mână de ajutor, în caz de necesitate.

Am găsit-o pe Elena acasă, cu o zi înainte să plece din nou la studii. Nu putea fi în altă parte decât la Centrul Comunitar Multifuncțional “GENERAȚIA PRO” din Peresecina, unde copii și tineri cu nevoi speciale petrec util și plăcut timpul.

Elena a fost diagnosticată la naștere cu osteogeneză imperfectă, cunoscută ca boala oaselor fragile. Din această cauză, în copilărie a stat mai mult acasă și mai mult cu picioarele sau mâinile în ghips, pentru că avea nenumărate fracturi ale oaselor.

Viața în scaunul cu rotile nu o îngrijorează deloc. Elena nu se simte altfel în acest scaun, doar că trebuie să fie extrem de precaută.

“Nu mă simt altfel, doar că mereu trebuie să fiu atentă, să nu risc prea mult, cu toate că îmi place riscul. Poate asta mă ajută să nu fac lucruri necugetate, chiar dacă îmi place adrenalina. Cum îmi schimbă asta viața? Nu știu. Încerc să fac exact ce face toată lumea, să învăț, să mă distrez, să profit de toate momentele și activitățile pe care aș vrea să le fac”, ne povestește tânăra.

La școală nu a vrut să se deosebească prin nimic de colegii săi, de aceea a decis să învețe într-o clasă de studii situată la etajul doi, doar ca să fie împreună cu liceenii.

Totuși, cel mai mare obstacol pe care îl întâmpină tânăra este că nu are acces oriunde și-ar dori. O simplă plimbare prin Peresecina sau în Chișinău demonstrează perfect acest lucru.

Studiile la Paris, o frumoasă provocare a vieții

A ajuns să își facă studiile la prestigioasa Universitate Sorbona din Paris după ce a studiat limba franceză un an la Alianța Fraceză din Chișinău. A depus actele la trei universități din Franța, iar Universitatea Sorbona din Paris a acceptat dosarul Elenei. Tânăra studiază la Facultatea de Psihologie.

“În Paris nu este atât de greu să te descurci. Dar un loc nou presupune o avalanșă de responsabilități și obligații, trebuie să faci față stresului. M-a ajutat moral că am fost împreună cu prietena mea. Ne-am dus cu un vis pe care am vrut să îl realizăm. Toată dorința de a descoperi îți diminuează din probleme. Am avut o perioadă dificilă când unica obțiune de locuință era etajul 6 fără ascensor. Așa că am fost nevoită să urc și să cobor 6 etaje în fiecare zi, timp de aproape două luni, până am găsit o cameră adaptată, într-un cămin, foarte aproape de universitate. Acum merg singură la universitate, la practică, utilizez transportul, asta mă face să mă simt liberă, fără limite”, ne spune Elena.

Materialul integral îl puteți urmări aici.

Acest material este realizat de UNIMEDIA în cadrul Programului Moldova Plus, care include şi Moldova Plus Egalitatea de gen. Acesta face parte din proiectul ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din R. Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews, în perioada decembrie 2014 - iulie 2016.

UNIMEDIA a câştigat proiectul Moldova Plus Egalitatea de gen, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în urma unui concurs riguros la care au participat peste 20 de instituţii media.

Material realizat de Elena Robu

Fotograf: Igor Rotari

editor video: Sergiu Dobîndă