Va cultiva legume anul împrejur

  • 3 Aprilie 2014, 15:22
  • Vizualizări: 2789
Va cultiva legume anul împrejur

În imagine: Pe lângă faptul că serele au fost împărţite în zone cu furnizarea energiei termice separate, furtunul îl poţi amplasa după necessitate

După ani de creştere a răsadului şi legumelor în condiţii dificile, Alexandra şi Tudor Gherghelaş din satul Olişcani, raionul Şoldăneşti au la dispoziţie o seră de model grecesc.

 

Cu suprafaţa de peste 600 m2, aceasta este unica în regiune, unde pot fi aplicate noi tehnologii de producere a legumelor. În plus, după montarea unui sistem performant de încălzire, gospodarii pot folosi serele pe tot parcursul anului.

Spre deosebire de alţi colegi, care au montat reţeaua termică în sol, Tudor Gherghelaş a ales să plaseze furtunul prin care trece apa fierbinte la suprafaţa solului. Spune că astfel a sporit randamentul utilizării energiei termice.

Potrivit lui Petru Bră-descu, consultant ACSA în raionul Şoldăneşti, fermierul Tudor Gherghelaş are cincisprezece ani de când s-a lansat în creşterea legumelor. Este unicul în regiune, care dispune de condiţii contemporane de activitate în domeniu.

Ana Volciuc