Un meniu strict dietetic

  • 24 Septembrie 2015, 19:45
  • Vizualizări: 1165
Un meniu  strict dietetic

În Moldova sunt puţine atracţii turistice. Pensiunile noastre rurale ar putea atrage turiştii doar dacă vor ocupa o nişă mai liberă şi aceasta ar putea fi meniul pentru persoanele cu diete medicale severe sau de slăbire spectaculoasă. Vă asigur că se poate găti gustos, săţios şi aspectuos şi fără sare, grăsimi, prăjeli.

Pentru acest scrob dietetic avem nevoie de 2-3 albuşuri de ou proaspete, 2-3 linguri făină de porumb, puţin lapte sau chefir degresat, un vârf de cuţit de curcuma, 1 crenguţă mică de cimbru, opţional 1 ceapă mică, 1 lingură de ulei sau unt.

Mai întâi, dacă dieta permite ceapă, aceasta se fierbe cam 3 minute, iar apa se aruncă. Într-un ceaunel sau tigaie se dă în clocot 1,5 pahare de apă (care, la preferinţă, poate fi înjumătăţită cu lapte sau chefir), se adaugă ceapa fiartă, dacă este voie - şi o lingură de ulei de măsline, praful de curcuma (o mirodenie practic neutră, suportată bine în majoritatea absolută a dietelor medicale, dar care va face o culoare frumoasă mâncării) şi crenguţa de cimbru, care apoi se înlătură. Se adaugă făina de porumb, se lasă încă 10 minute la foc domol, amestecând mereu, se adaugă albuşurile bătute şi, dacă dieta permite, se potriveşte de sare, continuând să amestecăm, până scrobul se încheagă bine.

Mai departe se procedează în funcţie de restricţiile medicale pe care le are persoana concretă: poate fi adăugată verdeaţă tocată mărunt, ardei dulce, brânză proaspătă de vaci sau, într-o variantă mai exotică - ananas proaspăt sau din conservă. În dieta fără sare 2-3 linguri de brânză degresată sau chefir îi va asigura mâncării un gust plăcut.

Poate fi servit ca aperitiv sau ca garnitură la piept de pui fiert. La fel, poate constitui şi felul doi, alături de sfeclă roşie sau morcovi fierţi şi daţi pe răzătoarea mică, dovlecei la aburi sau la grătar etc.

 

La felul întâi vom găti supă cu dovlecei. Avem nevoie de: un piept de pui fără piele, fără grăsime şi fără os, 2 dovlecei mici, 1 morcov, 1 albuş de ou, o crenguţă de cimbru, un praf de curcuma şi, din ceea ce dieta concretă permite - 1/2 rădăcină de ţelină, 1/2 ardei roşu gras, 1 ceapă, 1 roşie. Cimbrul ne înlocuieşte cu succes toate mirodeniile luate împreună.

Ţin minte, în copilărie, vecinele noastre numeau dovleceii "bostănei de borş". Multe gospodine îl dau pe răzătoare şi îl adaugă în supe, ciorbe în loc de rădăcinoase sau varză, spre exemplu. Acum, cu globalizarea, nu mai depindem de legumele de sezon, dar în copilăria mea dovleceii erau printre primele legume care apăreau şi făceau un gust deosebit borşului.

Aşadar, pieptul de pui se trece prin maşina de tocat, se adaugă albuşul (dacă dieta e permisivă se toacă şi o feliuţă de ceapă), 1-2 linguri de pătrunjel, puţină sare şi se modelează perişoarele. În tocătură se pot adăuga câteva linguri de orez fiert.

Puneţi la fiert în 2-3 litri de apă legumele şi condimentele permise, lăsaţi-le la foc domol până sunt gata şi scoteţi-le cu spumiera. În supa rămasă adăugaţi perişoarele şi dov-leceii tăiaţi cubuleţe, daţi focul încet şi fierbeţi cam 30 minute. În cazul dietelor mai puţin stricte, adăugaţi la sfârşit ceapă verde tocată mărunt, mărar şi, fără a lăsa să dea în clocot, stingeţi focul şi ţineţi sub capac 15 minute să se pătrundă aromele. Serviţi cu iaurt.

Dacă preparaţi supa fără carne, puteţi să-i adăugaţi fulgi de ou. Puneţi albuşul într-un vas şi, adăugând câte o lingură de supă fierbinte, bateţi mereu, până oul se omogenizează, apoi turnaţi conţinutul în cratiţă şi amestecaţi.

 

La desert - clătite. Preparaţi un aluat dintr-un pahar de făină, 10 gr praf de copt, un vârf de cuţin de curcuma, 1 ou/albuş, puţin zahăr şi chefir degresat sau zer cât să obţineţi o consistenţă ca smântâna subţire. Lăsaţi aluatul să se odihnească o oră în loc răcoros. Clătitele se prăjesc fără grăsime. Se ia cu lingura din aluat şi se pune în strat fubţire într-o tigaie înfierbântată de fontă, se lasă cam 2 minute până se rumenesc pe o parte şi se întorc pe cealaltă parte.

Le puteţi servi ca rulouri minuscule, umplute cu ce permite dieta concretă: magiun, fructe, brânză etc., prinse cu scobitori şi decorate corespunzător. Sunt moi, pufoase şi nu se înăspresc mult timp.

Angela Mustea, oraşul Orhei