Un material izolant perfect pentru mansarde

  • 1 Octombrie 2015, 18:55
  • Vizualizări: 2640
Un material izolant perfect pentru mansarde

Pe timpuri moldovenii utilizau spaţiul dintre tavanul casei şi acoperiş pentru depozitara cerealelor şi altor produse agricole. În zilele noastre mulţi amenajează în acest spaţiu un fel de locuinţă de vară – mansardă, denumită astfel după numele inginerului francez Mansade, autorul ideii despre asemenea construcţii.

În acest scop, acoperişul casei, dar şi pereţii laterali ai mansardei trebuie să fie bine izolaţi din punct de vedere termic, pentru a asigura şi vara şi iarna în încăpere o temperatură confortabilă. Ca material de izolare se foloseşte vata minerală, saltele de polistirol, spumă poliuretanică. Rezineanul V.L. (dânsul a solicitat să rămână anonim), care acum îşi construieşte casă, a preferat pentru izolarea acoperişului şi a pereţilor mansardei alt material – saltele din stuf.

Gospodarul spune că atunci când a ajuns cu lucrările de construcţie la acoperiş, analizând diverse variante, şi-a amintit că buneii lui aveau casă acoperită cu stuf, datorită căruia şi în casă, şi în pod anul împrejur se păstra un regim normal de temperatură. În pod, alături de cereale, boboase, buneii păstrau iarna fructe, struguri, bostani, care niciodată nu îngheţau, iar vara se ascundeau de arşiţă pentru că era răcoare, povesteşte V.L.

Spicuind mai multe informaţii din internet, V.L a hotărât să pardosească spaţiul de sub ţigla metalică anume cu maldăre de stuf, legat în rogojini cu grosimea cam de 15 cm (grosimea căpriorilor), de asupra instalând foi de lemn presat. Dar înainte de asta, stuful a fost curăţat de păiuş, sortat, tratat cu soluţii antiseptice şi antiincendiare.

Întrebat care este diferenţa dintre stuf şi polistirol sau vată minerală, V.L. ne-a spus, că nu a calculat, dar este convins că sub aspect financiar a câştigat mult. Pentru stuf nu a plătit (malurile Nistrului şi ale iazurilor din teritoriu sunt crescute din plin cu această plantă), l-a colectat şi l-a pregătit pentru utilizare organizând câteva clăci cu prietenii şi rudele, meşterii doar l-au legat şi instalat. După doi ani de la finalizarea lucrărilor spune că s-a convins că a procedat corect, alegând stuful în calitate de material izolator.

Foto symbol ecology.md

Ion Perciun

Moldova+ Materialele au fost realizate în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews