Transparenţă cu filtru la gură

  • 3 Noiembrie 2017, 07:18
  • Vizualizări: 927
Transparenţă cu  filtru la gură

Printr-un Ordin din septembrie 2017 emis de Gheorghe Gaberi, director general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a fost aprobat Codul de conduită al angajaţilor ANSA.

 

După cum menţionează semnatarul documentului, Codul a fost elaborat şi pus în aplicare în context cu cerinţele mai multor acte normative şi pentru reglementarea relaţiilor dintre angajaţii structurilor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi agenţii economici. Totul bine şi frumos cu excepţia interdicţiilor impuse de conducerea Agenţiei în punctele 9 şi 10 ale Codului respectiv şi care prevăd: “9. În cadrul relaţiilor cu mijloacele de informare în masă, angajaţii ANSA sunt obligaţi să respecte limitele mandatului de reprezentare încredinţat de conducerea ANSA. 10. Orice informaţie solicitată de mijloacele mass-media urmează, în mod obligatoriu, să fie coordonată cu subdiviziunea responsabilă de comunicare şi relaţii cu publicul, cu aprobarea Conducerii ANSA”.

Adică, nici o informaţie din activitatea Agenţiei şi a structurilor ei nu va ajunge la public, până nu va trece prin filtrele câtorva structuri, inclusiv administraţia instituţiei centrale. Să înţelegem că factorii de decizie de la ANSA nu prea au cu ce se ocupa odată ce şi-au asumat rolul de cenzori ai informaţiilor despre activitatea structurilor Agenţiei. Sau poate la mijloc este teama că lumea ar putea afla despre anumite lucruri reprobabile din activitatea ANSA ori a unor actori din domeniul producerii, procesării, importului şi comercializării produselor alimentare cu pile la Palat?

Potrivit unor surse din cadrul Agenţiei, toţi angajaţii structurilor teritoriale ale ANSA deja au fost preîntâmpinaţi sub semnătură referitor la prevederile acestui Cod şi riscurile încălcării lui. Apropo, pe pagina web a ANSA, Codul respectiv este publicat la rubrica “Transparenţa decizională”!

Tudor Iaşcenco