„Transnistria va avea de câştigat de pe urma Acordului de Asociere”

  • 5 Decembrie 2013, 19:28
  • Vizualizări: 2131
„Transnistria va avea de câştigat de pe urma Acordului de Asociere”

În imagine: Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova, într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp după parafarea Acordului de Asociere

Declaraţia din titlu îi aparţine lui Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova şi a fost făcută la 29 noiembrie 2013, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Atât oficialul moldovean, cât şi cei europeni sunt de părere că Acordul de Asociere cu Republica Moldova va fi semnat indiferent de problema transnistreană.

 

Iurie Leancă: "Vrem să facem parte din aceeaşi familie"

După ce Iurie Leancă a pus ultimele parafe ale Acordului, alături de înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, premierul a adresat un mesaj emoţionant cetăţenilor din ţara noastră. „Acesta este primul pas spre Europa. Sperăm că într-o zi vom fi parte a Uniunii Europene, împreună vom îndeplini toate obiectivele pe care ni le-am stabilit. Republica Moldova este un stat european şi împarte aceleaşi simboluri şi idealuri cu UE. Vrem să facem parte din aceeaşi familie”, a declarat Iurie Leancă.

După parafare, premierul a mai menţionat că succesele ţărilor post-comuniste care au devenit într-un timp-record membre ale familiei europene, ne-au demonstrat că anume această cale este cea mai potrivită pentru un popor european care vrea să revină acasă, în sânul civilizaţiei occidentale. „La Marile Adunări Naţionale din 1989 şi 1991, sute de mii de moldoveni se desprindeau de URSS şi îşi obţineau independenţa, fiind inspiraţi şi susţinuţi de popoarele baltice. Astăzi, la o distanţă de peste 20 de ani, când Republica Moldova obţine şansa de ancorare în spaţiul european, prietenii baltici rămân aceeaşi sursă de inspiraţie şi de sprijin pentru noi”, a specificat Iurie Leancă.

 

Herman Van Rompuy: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine”

Cu aceeaşi ocazie, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a menţionat că semnarea Acordului de Asociere cu ţara noastră poate merge înainte, indiferent de orice alte negocieri privind Transnistria. „Uniunea Europeană susţine toate eforturile grupului de lucru 5+2 pentru găsirea soluţiilor. Susţinem integritatea teritorială a Republicii Moldova, aşa cum susţinem integritatea teritorială a altor ţări, cum este cazul Georgiei. Semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova poate merge înainte, independent de orice alte negocieri privind Transnistria. Vom iniţia şi vom semna acest acord în anul 2014, după ce vor fi respectate toate procedurile. Însă vreau să vă asigur, cu cât va fi mai repede, cu atât mai bine”, a declarat preşedintele Consiliului European.

În aceeaşi ordine de idei, premierul Iurie Leancă a specificat, că autorităţile de la Chişinău vor dialoga cu administraţia de la Tiraspol, argumentându-le că cetăţenii vor avea doar de câştigat de pe urma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Vom comunica direct cu cei de la Tiraspol, dar şi cu sprijinul partenerilor noştri, pentru a-i convinge că Zona de Liber Schimb va fi benefică şi pentru companiile din regiunea estică a Moldovei. Transnistria va avea doar de câştigat de pe urma implementării Acordului de Asociere cu UE”, a menţionat Iurie Leancă.

 

Jose Manuel Barroso: „UE nu va accepta implicarea Rusiei într-un tratat bilateral”

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a precizat că Uniunea Europeană este dispusă să colaboreze cu Rusia în problemele de interes comun, dar nu va accepta implicarea acesteia într-un tratat bilateral: „Nu putem accepta un veto venit din partea unei ţări terţe, fiindcă suveranitatea limitată a dispărut în Europa”, a specificat şeful executivului european.

Menţionăm că Parteneriatul Estic, lansat în 2009 lasummitul de la Praga, este o iniţiativă comună a UE, a statelor sale membre şi a ţărilor partenere est-europene (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R.Moldova şi Ucraina). Acest parteneriat ajută ţările implicate să-şi fortifice legăturile politice, economice şi culturale. Negocierile în cadrul Acordului de Asociere cu R.Moldova au fost iniţiate la începutul anului 2010 la Chişinău. Cu doi ani mai târziu, în 2012, au fost lansate şi negocierile privind stabilirea unei Zone de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare (DCFTA), acesta fiind un element principal al Acordului de Asociere.

Lilia Zaharia, reporter special la Asociaţia Presei Independente (API)