Sezonul ciupercilor e în toi. Recomandările specialiștilor pentru a preveni intoxicațiile

  • 31 Octombrie 2017, 08:25
  • Vizualizări: 818
Sezonul ciupercilor e în toi. Recomandările specialiștilor pentru a preveni intoxicațiile

Toamna este sezonul ciupercilor. Ciupercarii cutreieră pădurile pentru a-și face rezerve pe iarnă sau pentru a le vinde. Cel mai des comercianții îi puteți întâlni pe traseele din țară, la ieșirile din păduri. Totuși, dacă nu sunteți mari cunoscători, medicii recomandă să nu vă încredeţi în vânzătorii de ocazie, ei tot s-ar putea să nu le cunoască pe toate e care le-au cules şi să creadă că le veţi selecta acasă doar pe cele comestibile. Fiți atenți atunci când le consumați, unele pot fi otrăvitoare.

Simptomatic, intoxicaţiile cu ciuperci se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, îngălbenirea pielii, hemoragii, tulburări neurologice, afectarea creierului, rinichilor, ficatului, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie apare coma, urmată de decesul persoanei respective.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică Chişinău vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicaţiilor acute cu ciuperci:

• nu trebuie să consumaţi ori să degustaţi ciuperci, specia cărora nu o cunoaşteţi;

• fierbeţi ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 min, schimbând apa;

• nu implicaţi copiii în culegerea ciupercilor;

• limitaţi consumul ciupercilor de către copii;

• selectaţi minuţios ciupercile înainte de preparare;

• nu culegeţi ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide şi ierbicide;

• nu păstraţi un timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;

• nu păstraţi ciupercile marinate şi sărate în vase de zinc;

• cumpăraţi ciuperci numai din unităţi autorizate (depozite alimentare, magazine, unităţi de alimentaţie publică), unităţi în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate şi care prezintă o garanţie pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.

Sursa: stirilocale.md

Foto simbol: protv.md