Şedinţă extraordinară la propriu, dar şi la figurat

  • 24 Septembrie 2015, 19:43
  • Vizualizări: 1190
Şedinţă extraordinară la propriu, dar şi la figurat

Ședința extraordinară a Consiliului Raional Orhei, care a avut loc pe 17 septembrie, într-adevăr și-a justificat nominalizarea graţie chestiunilor din agendă şi modificărilor operate în componența Consiliului. Astfel, Consiliul Raional s-a înnoit cu aproape o treime, după ce o parte din cei aleși, pomenindu-se în situaţie de incompatibilitate a funcţiilor, și-au depus mandatele. Locul lor l-au ocupat Sergiu Pâslari, Va-lentin Bodiu, Haritina Cecan, Lidia Popa, Nina Boțan (PDM); Vladimir Rotaru, Tudor Balițchi (PLDM); Valeriu Covaș, Marcela Bordian (BE PPEM - Iurie Leancă); Timofei Cocârlă (PSRM); Cristina Onilă, Alexandru Miron (PL).

La începutul ședinței consilierii au ținut un moment de reculegere în memoria actorului Mihai Volontir.

În agendă au fost incluse 12 chestiuni, care au fost examinate destul de operativ. S-a întâmplat asta şi datorită faptului, că şedinţa a fost condusă de Valeriu Covaș, consilier cu vechime de aproape 20 de ani.

 

Cine pleacă, cine vine…

Consilierii l-au ales în calitate de vicepreședinte al Consiliului Raional Orhei responsabil pentru problemele sociale pe Dorin Zghibarţă (PL), acesta luând locul colegului său de partid, Roman Boţan, care a acces în Parlament. Candidatura a fost propusă de preşedintele raionului Orhei, Tudor Golub. Dumnealui a afirmat, că înainte de a face această propunere s-a consultat cu toate fracţiunile şi doar cea a Partidului Liberal a venit cu o candidatură.

În cadrul dezbaterilor, consilierul PLDM Ion Frunze a dorit să afle de ce a fost propus un singur candidat şi care este programul de activitate al acestuia pentru funcţia pe care o va ocupa. În replică, Tudor Golub a reiterat, că până în dimineaţa zilei de joi fracţiunile din Consiliul Raional nu au făcut alte propuneri. În ce privește programul de activitate pentru perioada mandatului, atât președintele, cât și vicepreședinții urmează să se pronunțe la una din ședințele următoare.

Candidatura lui Zghibarţă a fost susţinută de 24 din cei 34 de consilieri prezenţi în sală. Opt consilieri PLDM s-au abţinut, iar doi de la “Partidul nostru” nu au participat la votare.

În perioada 2007-2015 Dorin Zghibarţă a fost primar al localităţii Morozeni. La alegerile locale din vara acestui an a pierdut în turul doi în faţa contracandidatului din partea PDM, dar a reuşit să ajungă consilier raional.

Dorin Zghibarţă s-a născut la 1 octombrie 1968 în satul Morozeni. A făcut studii la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Grătiești (1983–1987); Universitatea de Stat din Moldova - licenţiat în drept (1997–2002); Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele R.Moldova - master în administrare publică (2002-2004); Institutul de Management, Dezvoltare Rurală şi Perfecţionare, studii postuniversitare - manager în businessul agroalimentar (2006).

 

Funcția de șef al DÎTS a fost scoasă la concurs

O altă surpriză a ședinței a fost întreruperea raportului de serviciu dintre Consiliul Raional Orhei şi Eudochia Ștefârță, şefa Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport. Președintele raionului Tudor Golub a remarcat, că decizia este justificată prin faptul că Eudochia Ştefârţă a atins vârsta pensionării încă în anul trecut, dar nu a depus o cerere de prelungire a contractului de muncă. Potrivit unor informaţii, la începutul anului trecut, ex-preşedintele raionului Ion Ştefârţă a emis o dispoziţie, prin care contractul de muncă al Eudochiei Ştefârţă, care îi este soţie, a fost prelungit. Însă peste câteva zile a emis o altă dispoziţie, prin care cea dintâi a fost anulată.

Astfel, a menționat președintele raionului, reieșind din dosarul personal al dnei Eudochia Ștefârță și raportând cele constatate la normele de drept, s-a ajuns la concluzia că șefa DÎTS activează în această funcție ilegal. După cum a menționat dl Golub, relaţiile dintre Eudochia Ştefârţă şi Consiliul Raional Orhei în calitate de angajator au devenit neclare, iar vina le aparţine consilie-rilor raionali din Consiliul Raional pre-cedent.

În replică, consilierul PLDM Iurie Siloci a dec-larat, că legea permite continuarea muncii şi după pensie - o demonstrează mai multe exemple. Siloci a calificat decizia de încetare a raporturilor de muncă cu Eudochia Ştefârţă drept una nejustificată. Totuşi, proiectul de decizie privind încetarea raportului de serviciu cu sefa DÎTS, Eudochia Ştefârţă, în legătură cu atingerea vârstei de pensionare, a fost votat în lipsa celei vizate, acumulându-se 22 de voturi pro, 9 - contra şi 3 abţineri.

Totodată s-a decis să fie anunțat concurs pentru ocuparea funcției vacante de șef al Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport Orhei. În funcția de șef-interimar al DÎTS a fost numită Stepanida Prisăcari, șefă-adjunctă a Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport.

 

Spitalul Raional Orhei, asaltat cu cereri de internare

În timpul examinării chestiunii privind aprobarea Programului teritorial de prevenire și control a bolilor cardio-vasculare pentru anii 2014 - 2020, consilierul PL Vasile Roman a declarat, că unor pacienți li se refuză spitalizarea, situație oarecum nefirească în condițiile când instituția are destule paturi, iar situația financiară este una satisfăcătoare. În replică Elena Palanciuc, directoarea Instituţiei Medico Sanitare Publice ”Spitalul Raional Orhei”, consilieră raională, a respins acuzaţiile. Doamna directoare a menţionat, că ameliorarea stării sănătăţii pacienților depinde și de medicina primară, mai ales dacă bolnavii nu urmează tratamentul prescris la domiciliu. În anul curent bugetul spitalului a fost suplinit de CNAM cu 1,4 mln de lei din cauza creşterii costului tratamentului, sumă mult mai mare decât în anul trecut. Vizavi de problema tratamentului persoanelor neasigurate dna Palanciuc a spus, că dacă anul trecut cheltuielile pentru serviciile spitaliceşti oferite persoanelor neasigurate se cifrau la 740 de mii de lei, atunci în 7 luni ale anului curent pacienţii fără poliţe medicale deja au beneficiat de servicii în valoare de junătate de milion de lei.

 

A fost adoptat un Act adițional la Acordul de Cooperare între CR Orhei și CJ Vaslui

Necesitatea adoptării unul Act adițional a fost dictată de faptul că, în urma modificărilor în legislația din România, Consiliul Judeţean Vaslui a venit cu o modificare la Acordul de Cooperare încheiat între județul Vaslui și raionul Orhei încă în iunie 2009. Actul adițional respectiv a fost aprobat de către CJ Vaslul la ședința din 31 iulie curent. Acesta prevede reformularea titlului Acordului de Coope-rare între județul Vaslui (România) și raionul Orhei (Republica Moldova) în ”Acord de Cooperare între Județul Vaslui din România și raionul Orhei din Republica Moldova”. De asemenea, la articolul 27 al Acordului se întroduce art. 27.1 cu următorul cuprins:

"1. Pentru realizarea obiectivelor din Acordul de Cooperare, județul Vaslui poate participa la realizarea și finanțarea unor obiective de investiții ale raionului Orhei din Republica Moldova, a unor programe comune culturale, sportive, de tineret și educaționale, stagii de pregătire profesională, etc.

2. În acest scop județul Vaslui poate aproba finanțarea unor proiec-te propuse de raionul Orhei în baza Acordului de Cooperare conform procedurilor stabilite prin ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice".

După cum a relatat Tudor Golub, în zilele următoare o delegație de la Consiliul Raional Orhei urmează să plece la Vaslui pentru semnarea Actului adițional. Domnia sa a precizat că semnarea acestuia va aduce mai multe beneficii ambelor părți.

Acesta este primul acord transfrontalier, care urmează să fie semnat de către noua conducere a raionului Orhei.

Material pregătit de Serviciul relaţii cu publicul al CR Orhei