Se descurcă bine şi acasă

  • 14 Martie 2013, 18:10
  • Vizualizări: 1570
Se descurcă bine şi acasă

None

Afacerea lor se bazează pe o seră cu suprafaţa de 50 de ari pentru creşterea legumelor şi o minifermă de 60 de capete de porcine.

Familia Buruian din satul Salcia, raionul Şoldăneşti, s-a lansat în business acum 15 ani. Au făcut totul cu puterile proprii, fără a beneficia de careva susţinere din partea statului. Zinaida este de profesie asistentă medicală, Alexei – şofer. Când s-au convins că nu mai au ce aştepta de la stat, şi-au creat locuri de muncă în propria gospodărie. Zinaida cu fiicele s-au specializat în creşterea legumelor timpurii în sol protejat. În special cultivă roşii, pentru că sunt mai puţin pretenţioase şi sunt căutate pe piaţă. De regulă, producţia este comercializată în centrul raional.

De la un timp însă rentabilitatea cultivării roşiilor tot scade şi Zinaida spune că, începând cu anul viitor vor creşte doar animale. Această ocupaţie cere mai puţină muncă şi le pare mai avantajoasă.

La primăria Salcia am fost informaţi că în localitate sunt mai multe familii de fermieri. De fapt, acolo oamenii nu prea au alternative. Satul Salcia este amplasat la periferia raionului Şoldăneşti, la o distanţă de circa 20 kilometri de centrul raional. Mulţi sunt plecaţi la câştig peste hotare. Alţii, ca familia Buruian, încearcă să se descurce la baştină.

text şi foto Victor Sofroni