Sărbătoarea ultimului snop - revenire la tradiţie

  • 14 August 2015, 10:45
  • Vizualizări: 1573
Sărbătoarea ultimului snop - revenire la tradiţie

În imagine: Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Nicolae Olaru (în dreapta), alături de preşedintele raionului Orhei Tudor Golub, îi înmânează lui Mihai Gaşper, liderul gospodăriei agricole din s. Furceni, care a obţinut cea mai mare roadă de grâu în raion, diploma Ministerului şi trofeul Executivului Raional

În raionul Orhei secerişul-2015 s-a încheiat cu Sărbătoarea ultimului snop, o tradiţie la care se renunţase după destrămarea colhozurilor şi sovhozurilor, dar pe care plugarii şi-o doreau mult.

În ziua de joi, 31 iulie, după mai mult de două luni de secetă şi arşiţă, a plouat, fapt care i-a bucurat mult pe cei peste o sută de lideri agricoli, primari, mecanizatori, şoferi, lucrători de cultură, adunaţi la o tabără de odihnă din Ivancea pentru a face totalurile secerişului cerealelor din prima grupă şi a se bucura de o zi specială, când este omagiat plugarul.

 

”Am sprijinit iniţiativa Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie de a organiza Sărbătoarea ultimului snop. Cred că trebuie să revenim la tradiţiile noastre frumoase, inclusiv cea de totalizare publică a muncii agricultorilor, pe care se ţine economia raionului”, a remarcat Tudor Golub, preşedintele raionului Orhei, prezent la manifestare.

Rezultate modeste, dar

semnificative pentru plugari

Ilie Rabii, vicepreşedintele raionului Orhei, a remarcat în alocuţiunea sa, că specialiştii de la Direcţia Agricultură au monitorizat încontinuu desfăşurarea secerişului. În anul curent agricultorii din raion au avut sarcina de a recolta culturile cerealiere de pe 15 611 ha, inclusiv 11 155 ha cu grâu, 3900 ha cu orz şi 519 ha cu mazăre. Roada medie a constituit: la grâu - 2,7 tone, orz - 2,3 tone şi mazăre - 1,1 tone. La recoltare au fost antrenate 134 de combine, 309 unităţi de transport, 32 de agregate pentru balotat paie, alte maşini şi inventar agricol.

„De remarcat faptul că, în cadrul secerişului-2015 n-au fost admise incendieri ale miriştii, nu au avut loc incendii pe lanuri, nu au fost înregistrate cazuri de traumatisme de producţie şi încălcare a legislaţiei muncii”, a subliniat dl Rabii.

Vicepreşedintele raionului Orhei a opinat, că seceta a influenţat negativ asupra roadei, dar agenţii economici cu experienţă, care au respectat cerinţele tehnologiilor avansate, utilizând soiuri performante, fertilizanţi, au obţinut rezultate destul de bune. "Gospodăria condusă de Mihai Gaşper din Furceni, de exemplu, a recoltat câte 5,1 tone de grâu în medie la hectar, acesta fiind cel mai înalt indice pe raion. Iar plugarii de la SRL ”Vindex-agro” din Mălăieşti, conducător Alexei Ivanov, au recoltat câte 4,6 tone de grâu, 4,3 tone de orz. Gospodăria ”A.Cazacu” din Ivancea a obţinut câte 3,3 tone de grâu, SRL ”Tehnoinf-Agro” din Pohrebeni, conducător Ion Soltan, a recoltat câte 2,1 tone de mazăre, 3,6 tone de grâu în medie la hectar", a remarcat Ilie Rabii.

 

Petru Cazacu: pentru noi creşterea pâinii este un fel de chemare divină

Între cei menţionaţi cu diplome şi trofeie a fost şi Petru Cazacu, soţul regretatei Alexandra Cazacu, lidera uneia dintre cele mai prospere gospodării agricole din raion. Dl Petru a trecut prin mai multe necazuri. Din cauza complicaţiilor survenite în urma diabetului zaharat medicii i-au amputat un picior. La scurt timp s-a stins subit din viaţă soţia Alexandra. ”N-am putut să ne lăsăm pradă disperării, altfel nici Alexandra, care ne priveşte de acolo de sus, nu ne-ar fi înţeles. Am zis să continuăm cauza ei mai departe, adică să facem agricultură de calitate, aplicând noi metode şi tehnologii. Oficial cu gospodăria ţărănească conduce fiul Andrei, dar ca agronom cu stagiu am şi eu un cuvânt de spus. Precum vedeţi, avem rezultate, de dată ce raionul ne apreciază. Este al doilea trofeu obţinut de noi în cadrul unor sărbători de când muncim fără Alexandra, astfel dovedind că gospodăria noastră agricolă înregistrează rezultate bune şi merge înainte. Personal sunt captivat de agricultura de mare precizie, un nou concept, care abea a apărut, dar care reprezintă viitorul ramurii. Şi-apoi, vă mai spun: dacă faci lucrul care-ţi place, dacă ai echipă bună, dacă te susţine familia, viaţa are un sens. La urma urmei, pentru noi creşterea pâinii e un fel de chemare de la Cel de Sus”, a încheiat dl Petru Cazacu.

 

Viceministrul Nicolae Olaru: ministerul va susţine iniţiativele de dezvoltare şi modernizare a agriculturii

Nicolae Olaru, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare a dat citire unei scrisori a ministerului, adresate plugarilor din raionul Orhei. ”Aducem mulţumiri Consiliului Raional Orhei pentru organizarea acestei sărbători. Este de bun augur o asemenea sărbătoare, totodată vă asigurăm, că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va susţine producătorii autohtoni şi va depune eforturi maxime ca să încurajeze iniţiativele de dezvoltare şi modernizare a agriculturii, pentru a deveni competitivi pe pieţele europene şi mondiale”, a spus Nicolae Olaru.

Dl viceministru a înmânat diplome ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare mai multor agricultori, inclusiv lui Mihai Gaşper, liderul GŢ ”Mihai Gaşper”, Ion Soltan, directorul SRL ”Tehnoinf-Agro”, Pohrebeni, Constantin Palaiciuc, liderul GŢ ”C. Palaicuic” din Bulăieşti, Alexei Ivanov, directorul SRL ”Vindex-Agro” din Mălăieşti şi altor fruntaşi.

Roman Boţan, vicepreşedintele raionului Orhei a mulţumit plugarilor pentru munca depusă, menţionând că autorităţile raionale sunt deschise spre colaborare şi gata să susţină multilateral dezvoltarea sectorului agroindustrial, unul strategic pentru raionul Orhei.

 

Extras din procesul verbal nr. 1 al ședinței grupului de lucru pentru organizarea Sărbătorii ultimului snop, ediția 2015

1.Se menționează cu Diplomă de Onoare și trofeul CR Orhei agenții economici care au cultivat cereale din prima grupă pe suprafeţe mai mari de 300 hectare, au organizat în mod exemplar recoltarea și au obținut roade bogate de grâu și orz:

Locul I - CP ”Rossanreni”, conducător Spiridon Digori, primăria Ciocâlteni.

Locul II - SRL ”Calex Agro”, conducător Alexei Cara, primăria Bolohani.

Locul III - GȚ ”Moraru Tudor”, conducător Dorin Moraru, primăria Trebujeni.

2. Se menționează cu Diplomă de Onoare și trofeul CR Orhei agenții economici care au cultivat cereale din prima grupă pe suprafeţe mai mici de 300 hectare, au organizat în mod exemplar recoltarea și au obținut roade bogate de grâu și orz:

Locul I – GȚ ”A. Cazacu”, conducător Andrei Cazacu, primăria Ivancea.

Locul II - SRL "Agrodenisimus”, conducător Sergiu Tiorsa, primăria Cucuruzeni.

Locul III - SRL ”Amorilis Agro”, coducător Ilie Rusu, primăria Zahoreni.

3. Se menționează cu Diplomă de Onoare și trofeul CR Orhei primăriile în teritoriile cărora a fost organizată la nivel înalt recoltarea culturilor cerealiere din prima grupă:

Locul I – Primăria Chiperceni, primar Ion Voloșciuc.

Locul II – Primăria Pohorniceni, primar Dumitru Cebotari.

Locul III - Primăria Biești, primar Ion Vlas.

4. Se menționează cu Diploma de Onoare și trofeul CR Orhei echipajele de combainişti care au recoltat roada pe cele mai mari suprafeţe:

Locul I – Nicolae Ploșniță, CP ”Rossanreni”, primăria Ciocâlteni.

Locul II – Vladimir Malic, SRL ”Tehnoinf-Agro”, primăria Pohrebeni.

Locul III – Mihail Suvaca, SRL „Vindex-Agro”, primăria Mălăiești.

5. Se menționează cu Diplomă de Onoare și trofeul CR Orhei transportatorii care s-au evidenţiat la transportarea cerealelor de la combine la depozit:

Locul I - Nicolae Leșan, GȚ ”C. Palaiciuc”, primăria Bulăiești.

Locul II – Mihail Dumitru Gașper, GȚ ”Mihai Gașper”, primăria Ivancea.

Locul III - Vasile Buzenco, CAP ”Camencenii”, primăria Donici.

6. Se menționează cu Dip-loma de Onoare și trofeul CR Orhei conducătorii întreprinderilor care s-au evidenţiat la prestarea serviciilor către participanţii la seceriş:

Locul I – Andrei Gașinschi, ”Agropiese TRG”, filiala Orhei.

Locul II - Aurel Sănduță, SRL ”Andriusant”, Orhei.

Locul III – Ion Tricolici, șef de magazin ”Agrotehcomerț”, filiala Orhei.

Formaţia ”Comorile Plaiului” de la căminul de cultură din Bieşti, condusă de Nadejda Cucu, a dedicat fruntaşilor secerişului un spectacol de zile mari

Material pregătit de colaboratorii CR Orhei