SMURD: SUTE DE OAMENI SALVAȚI DE UN NOU SERVICIU DE URGENȚĂ

  • 26 Mai 2015, 21:24
  • Vizualizări: 804

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, pe scurt SMURD, funcționează de la începutul acestui an și la Cahul, de unde, cu ajutorul autospecialelor primite de la Guvernul României, poate interveni în 4 raioane din sudul Republicii Moldova. Peste 750 de persoane, între care 72 de copii, au primit primul ajutor medical calificat în 2 luni de activitate a paramedicilor de la Cahul. Fără cazuri de deces, dimpotrivă — salvatorii au reușit să ajute chiar la nașterea unui copil, pe timp de viscol. Ne-am propus să vă arătăm cum arată o zi obișnuită din activitatea SMURD-ului?

Paramedicii de la Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare de la unitatea din Cahul se pregătesc pentru o nouă intervenție după ce au transportat o tânără cu complicații provocate de gripă la spitalul din oraș. (foto: Aurel Obreja)

În câteva minute de la apel, ambulanța SMURD, a ajuns la Colegiul de medicină, de unde a preluat o tânără pentru a o transporta la serviciul de urgență. Este vorba despre un caz mai grav, în care a fost necesară și implicarea unui medic, nu doar a echipei de paramedici.

Mă apropii de Alexandra, una dintre colegele fetei și o întreb dacă a auzit despre serviciul SMURD.

”SMURD e tot ceva ca și ambulanța, dar mai urgentă și merge la cazuri mai extreme. Colegei i s-a făcut rău, ceva legat cu gripa, dar are dureri mari în spate. În 3–4 minute a sosit. Mai repede o să ajungă la spital și mai repede o să i se acorde ajutor”, explică Alexandra.

Ajunși la urgență, unul dintre paramedic, Sergiu Cosev, îmi spune care este problema pacientei pe care a adus-o acum câteva secunde.

”Domnișoara acuză dureri în zona abdomenului și are febră. Deja medicii o să stabilească cauza mai exactă”.

Sergiu Cosev este astăzi la a treia sa intervenție. Tura a început la 8 dimineața și se va încheia exact peste 24 de ore.

Paramedicul Sergiu COSEV, obosit după o tură completă, în care a avut 14 chemari, spune că va pleca acasă unde, în sfârșit, va lua masa, pentru prima dată în ultimele 24 de ore.(foto: Aurel Obreja)

”Suntem 24 din 24 de ore la datorie. Dimineața începe cu instructajul, tehnica securității, ne iscălim, primim automobilele de intervenție și — la treabă! Pauza de masă, dacă este necesitate de intervenție, nu mai există, adică se trece peste”, spune Sergiu.

Echipa SMURD și-a încheiat aici intervenția, la serviciul de urgență, unde pacientul a fost adus, după ce i-a fost acordat primul ajutor medical. Paramedicii au acum o pauză, până la o nouă intervenție.

Pauzele, însă, după câte se pare, sunt un lux pentru paramedici, care în timpul turei trebuie să fie mereu în alertă, după cum afirmă paramedicul Elena Tanas.

”Ziua începe cu apelul de dimineață și intrăm “pe felie”, cum se spune la colegii noștri din România. 24 de ore tu ești pe intervenție. Sunt cazuri când nu reușești nici un ceai să bei, uiți că mai trebuie să mănânci, uiți că mai ai rude, să mai dai un telefon să mai vezi cum se simt cei de acasă”, menționează Elena.

Totodată, paramedicii au prins și unele trucuri de la colegii lor din România, ne spune Elena.

”Am învățat ce înseamnă empatia. Ca să acordăm primul ajutor corect, e nevoie de empatie. Mai ales când este vorba de copii. Să știți că e foarte greu să lucrezi cu copiii. Trebuie să cobori la nivelul lor. Chiar facem și baloane din mănuși, le desenăm urechiușe, le legăm fundițe, numai să uite că îi doare.”

Primul centru SMURD a fost deschis la Bălți, în toamna anului trecut, ca urmare a unui acord semnat între guvernele Republicii Moldova şi României, privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale.

Mașinile SMURD sunt dotate cu cel mai modern echipament existent în Republica Moldova, printre care aparate mobile de resuscitare și defibrilatoare de ultimă generație. Aici medicii pot cu ușurință primi nașteri, fără a pune în pericol viața mamei sau a nou-născutului. (foto: Aurel Obreja)

Valoarea proiectului se ridică la 6,5 milioane de euro, dintre care 5 milioane au fost contribuția României, iar 1,5 milioane — a Chișinăului. Proiectul are drept scop creșterea capacității de răspuns a serviciilor mobile de urgență, reanimare şi descarcerare din Republica Moldova, în conformitate cu standardele europene.

Cine sunt paramedicii și cum intervin aceștia? La Cahul sunt 20 de paramedici, foști pompieri, care au trecut un curs de instruire, o parte dintre ei la Iași, iar ceilalți — pe loc, la Cahul, cu sprijinul formatorilor din România. Am înțeles că serviciul nostru este foarte necesar, spune paramedicul Elena Tanas.

Elena TANAS: la Cahul suntem 20 de paramedici. Toți am trecut câteva cursuri de instruire specială, majoritatea în România, unde am învățat de la cei mai buni specialiști în domeniu. (foto: Aurel Obreja)

”Vedem că este necesar serviciul nostru. Și statistica ne arată. Oamenii s-au deprins că vine ambulanța și le …administrează un medicament și apoi îi transportă. … Noi venim în ajutor sau ca suport ambulanței. Nu avem dreptul de a administra, deocamdată, medicație. Ceea ce putem noi face, e să le acordăm primul ajutor, până la etapa spitalicească, imobilizăm și transportăm la spital.”

În cadrul unui singur centru de apel sunt plasate dispeceratele de la poliție, pompieri și urgență. De aici sunt repartizate echipele SMURD, către cazurile cele mai grave.

Intervențiile SMURD se fac cu două tipuri de autospeciale. Mașina de tip C1, pentru intervenții în cazuri mai grave, unde echipa este formată din doi paramedici și un medic și mașina de tip B 2, cu doi paramedici la bord, destinată pentru stabilizarea situației pacientului și transportarea la urgență.

Mașinile sunt dotate cu aparate de ultimă generație: defibrilator, baloane pentru respirație artificială, saltea pentru imobilizare în caz de fracturi, care ajută la acordarea primul ajutor mai eficient și mai repede.

De exemplu, în cazul amputării accidentale a unui membru, poate fi utilizată o cutie frigorifică specială pentru transportarea acestuia.Kitul pentru replantare ajută la conservarea organului sau membrului amputat, pentru a-l aduce la spital unde poate fi cusut la loc.

Apelurile la numerele scurte 901, 902 şi 903 sunt preluate centralizat de angajaţii unui singur dispecerat, care ulterior transmit informația echipei SMURD. (foto: Aurel Obreja)

Aria de intervenție a SMURD Cahul sunt raioanele Cahul, Leova, Taraclia și Cantemir, cu o populație de aproximativ 280 de mii de persoane. Datele statistice care nu indică nici un caz de deces până în prezent, îi încurajează pe salvatori, care au reușit chiar să ajute la aducerea pe lume a unui bebeluș, ne mărturisește Gheorghe Hanganu, specialist al direcției prevenire și relații cu publicul, locotenent al Serviciului de Salvare.

Gheorghe Hanganu: aria noastră de intervenție sunt raioanele Cahul, Leova, Taraclia și Cantemir, cu o populație de peste 280 de mii de cetățeni. Următoarele destinații ar putea fi orașele Edineț, Orhei și, de ce nu, municipiul Chișinău. (foto: Aurel Obreja)

”Din cauza înzăpezirilor care au avut loc anul acesta aici, în Sud, troienele au fost mai mari, o doamnă nu a reușit să ajungă la timp și a fost nevoită să apeleze la serviciul 903, iar dispecerii au direcționat mașina noastră SMURD pentru acordarea primului ajutor medical. Au primit nașterea pe drum băieții”, adaugă emoționat Gheorghe Hanganu.

Următoarea destinație a SMURD-ului ar putea fi orașul Edineț, după care urmează Orheiul și apoi ar putea ajunge la Chișinău. Totodată, un elicopter staționat la Iași poate interveni oricând, în cazul unor situații excepționale, și pe teritoriul întregii Republici Moldova.

VIDEO: SMURD pentru viață.

Reportaj realizat de Natalia Zaharescu în cadrul proiectului MOLDOVA+ (imagine: Aurel Obreja)
Moldova+ Materialele au fost realizate în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews