S-au alertat autorităţile. Cetăţenii - mai puţin

  • 22 Aprilie 2016, 19:53
  • Vizualizări: 1304
S-au alertat autorităţile. Cetăţenii - mai puţin

Foto: Cetăţenii utilizează diverse chimicale în condiţii casnice de cele mai multe ori fără a folosi măşti, mănuşi, a respecta alte reguli de protecţie. La fel nimeni nu-i instruieşte peste cât timp după tratamentul cu pesticide, ierbicide pot consuma alimentele de pe sectoarele tratate. Foto simbol www.producator-agricol.ro.

 

Cazul de intoxicare în masă cu ierbicid a elevilor de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cuizăuca a pus în alertă autoritățile din mai multe raioane. După cum ne-a relatat Eugen Manoli, medic-șef al Centrului de Sănătate Publică Telenești, de la un timp în raion se observă o tendinţă de creștere a cazurilor de intoxicații cu preparate chimice mai ales a copiilor. De exemplu, în anul 2014 au fost înregistrate 20 de asemenea cazuri, în care au fost afectați 16 copii; în anul 2015 numărul intoxicărilor a ajuns la 24 de cazuri (17 copii), iar pe parcursul I trimestru al anului curent în raion deja au fost înregistrate 15 cazuri de intoxicații cu produse chimice, în urma cărora au suferit cinci copii şi nouă femei.

Potrivit dlui Manoli, după investigarea cazurilor specialiştii au stabilit, că acestea s-au întâmplat pentru că la noi poate să procure pesticide orice persoană, indiferent de vârstă, starea de sănătate etc.; pesticidele se comercializează în piețe, magazine mixte (alături de produse alimentare, mărfuri de uz casnic). Cetăţenii ade-sea păstrează pesticidele și alte substanțe toxice în beciuri, garaje, alături de diferite produse alimentare; preparatele chimice sunt transportate în automobile, rutiere şi autobuze neacomodate pentru aceste scopuri, etc.

„După cazul de la Cuizăuca în raionul Teleneşti au fost întrep-rinse acțiuni dure de contracarare a vânzării neautorizate a substanțelor chimice de uz fitosanitar. Se întreprind măsuri şi pentru soluţionarea celorlalte probleme”, a spus dl Manoli.

Centrul de Sănătate Publică, împreună cu Inspectoratul de Poliție, Direcţia Siguranţa Alimentelor, Inspecţia Ecologică au verificat situaţia în 32 de gospodării agricole din cele 54 existente în teritoriu.

S-au constatat nereguli şi în instituţiile de învăţământ: numai 10 cabinete de chimie din cele 15 existente în şcolile din raion dispun de dulapuri cu aspirație artificială; cabinetele de informatică nu corespund cerințelor regulamentului igienic după suprafețe și nu dispun de ventilație; sistemele de ventilație din școli nu sunt verificate cu anii, cabinetele medicale din școli nu sunt dotate cu tot utilajul medical și medicamente necesare pentru asigurarea asistenței medicale de urgență.

În aceeaşi ordine de idei Constantin Donos, șeful Direcției Raionale Siguranţa Alimentelor a remarcat, că doar trei unități comerciale din raion dispun de licențe pentru comercializarea otrăvurilor.

”Cea mai mare parte a preparatelor fitosanitare se vând în aceste magazine, unde, de regulă, cumpărătorii primesc toată informația privind utilizarea lor. Pe rol de vânzători sunt specialişti în agricultură. Dar ne pune în gardă faptul că cetățenii adesea păstrează preparatele alături de alimente sau produse agricole, fără supraveghere, din care cauză pot nimeri pe mâna copiilor, unor persoane întâmplătoare”, spune șeful de la Siguranţa Alimentelor.

Vasile Harghel, vicepreședintele raionului Telenești este de părerea, că cetățeanul trebuie să fie mai responsabil şi foarte atent la ceea ce procură mai ales în piață.

”Unele preparate, inclusiv pesticide, procurate la piață, sunt ambalate în capsule asemeni unor preparate farmaceutice de uz intern. Acestea pot fi ușor confundate. Iată de ce cerem maximum de precauție și atenționăm cetățenii că produsele de uz fitosanitar trebuie procurate numai în magazine autorizate, unde să solicitaţi consultaţia respectivă cum să le folosiţi, să le păstraţi etc.”, spune dl Harghel.

Dumnealui consideră că incidentul de la Cuizăuca lasă multe semne de întrebare și reclamă o investigație amănunțită pentru a evita asemenea situații în viitor. Or, spune dumnealui, nu puteau 5 miligrame de preparat, mai ales după ce încăperea a fost dezactivată, aerisită, să provoace asemenea consecinţe.

De aceeași părere este și Sergiu Lisnic, șeful Direcției Siguranţa Alimentelor Orhei. Dumnealui, dar şi Eugenia Ivanov, șefa Secției Sănătatea Plantelor au afirmat, că încă în anul trecut au interzis vânzarea neautorizată a mai multor insecticide asupra cărora lipseau actele de proveniență, iar acum de două ori pe săptămână se întreprind raiduri în piață pentru a contracara vânzarea acestor preparate, dar şi a seminţelor care nu au acte de proveniență.

„Una din cele mai mari probleme de care ne ciocnim este cea a depozitării produselor de uz fitosanitar procurate de la întreprinderile sau bazele autorizate. Multe gospodării nu dispun de depozite speciale, autori-zate pentru asemenea preparate. Deseori acestea sunt cumpărate în cantităţi mai mari, pentru câteva tratamente, uneori rămân şi pentru sezonul următor și dacă nu sunt păstrate în siguranță, pot crea probleme. Nu exclud faptul că preparatul vizat în incidentul de la Cuizăuca ar fi fost sustras de undeva”, este de părere dna Ivanov.

Fiind la piețele din Orhei și Telenești, ne-am convins că într-adevăr preparatele chimice au dispărut de pe tarabe. Reacția mai multor cetățeni la asemenea situație a fost una pozitivă, aceștea fiind de acord că vânzarea acestor preparate trebuie restricționată.

Dumitru Cerescu, locuitor al satului Chiștelnița, raionul Teleneşti, ne spune că procură preparatele fitosanitare la magazinul specializat. „Folosim preparate contra dăunătorilor cartofului și fructelor. Mai înainte cumpăram preparate gata contra mildiumului, acum cumpăr sulfat de cupru şi var și prepar zeama bordoleză, care e mai puțin toxică. Magazinului îi poți prezenta reclamații, celui care vinde la piață – nici într-un fel", spune gospodarul.

Ion Sava din Orhei, agronom de specialitate, spune că până nu demult în magazine, dar și la persoane particulare găseai preparate fitosanitare din același grup, dar cu prețuri diferite.

”Vânzătorul îți spunea: ăsta e mai bun, dar costă 60 de lei doza. Dar avem şi preparat mai slab, care costă 35 de lei doza. Eu personal întotdeauna preferam să-l iau pe cel mai scump, dar și mai bun anume de la magazinul specializat. Este important ca cel de la tejghea să fie specialist competent, ca să poată informa co-rect cumpărătorul”, este de părere Ion Sava.

Andrei Erhan, agronom de la Brăviceni, raionul Orhei consideră, că la orele de chimie elevii trebuie să studieze și aspectele utile și adverse ale preparatelor fitosanitare.

”Omul trebuie învățat de la vârstă fragedă cum să se comporte şi să utilizeze corect aceste preparate, pentru că majoritatea dintre cetăţeni mai devreme sau mai târziu au nevoie de aceste cunoştinţe. Cred, dacă eleva de la liceul din Cuizăuca știa că fiola cu pricina nu este jucărie, incidentul putea fi evitat”, este de părere agronomul.

 

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.