”Rinocerii” lui Ionesco, variantă orheiană

  • 5 August 2016, 06:35
  • Vizualizări: 1116
”Rinocerii” lui Ionesco,  variantă orheiană

După publicarea în "C" a unui ”Apropo” în care scriam despre primarul de Orhei băgat la zdup, m-am ales cu nişte replici veninoase din partea unor susţinători ai acestuia, care mă avertizau să-l las în pace pe Şor, deoarece el într-un an a făcut multe pentru orheieni. Totuși, eu am scăpat relativ ieftin faţă de cum se comportă pe rețelele de socializare unii adepți ai edilului de Orhei cu cei care pun la îndoială personalitatea lui ”Șor al nostru”.

Totodată am fost atenționat să fiu atent, amintindu-mi-se despre versiunea lansată de R.Usatâi acum câteva zile: Șor este un proiect al guvernării, oamenii de la ”Ravnopravie” arendează încăperi în raioane și încearcă să cumpere consilierii locali de la alte partide, ca să fortifice influenţa partidului şi a liderului lui în teritorii. Adică, istoria cu Șor e țesută la alte stative - în contextul alegerilor care vin şi fenomenul trebuie tratat cu maximă prudență, dacă nu vrem să ne trezim cu probleme suplimentare.

Auzind acestea, mi-am amintit de piesa ”Rinocerii” de Eugen Ionesco, subiectul căreia merită să-l cunoască cititorul. Cică, într-un oraș au apărut rinocerii, niște animale jegoase și puturoase, care au început a se înmulți vertiginos. Mai mult, încetul cu încetul aceștea au început să fie adorați de către locuitori. Dar s-a găsit unul căruia mizeria asta nu-i plăcea. Și acesta s-a pomenit ţinta unei ploi de injurii a gloatei.

După mine, fenomenul Șor ar trebui să revolte comunitatea or, acest afacerist, precum demonstrează mai multe documente, a participat la unul din cele mai mari jafuri în istoria ţării, deposedând statul, poporul de sute de milioane de lei şi, prin urmare, nu poate să devină peste noapte unul din cei mai mărinimoși pământeni, dar nici nu are dreptul moral să ceară susținere și solidaritate de la orășenii peste care a devenit primar prin fraude electorale şi făgăduințe suspecte, pe care orheienii creduli le-au înghițit precum peștele nada. Șor a promis: transport urban gratuit chiar din primele zile de mandat, amenajarea unei plaje, toate drumurile și trotuarele asfaltate, reparația tuturor ascensoarelor, amenajarea parcului din Orhei până la 1 iunie 2016, deschidere de noi locuri de muncă, transferarea sediilor tuturor firmelor sale la Orhei, ca acestea să plătească impozite în urbea de pe Răut, că toți funcționarii și consilierii care trăiesc la Chișinău se vor muta cu traiul la Orhei (80 la sută din membrii fracțiunii ”Pro Orhei” a lui Şor au domiciliu în Chișinău şi toți dimineața vin și seara pleacă spre Capitală, inclusiv viceprimarii Cristea, Apostolova și Dandara. Nici una din aceste promisiuni nu a fost îndeplinită.

La Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat mi s-a spus, că actele emise de primărie şi Consiliul Orăşenesc intră în cadrul legal. Instituția a pus ”veto” doar pe intenția primăriei de a organiza în toamnă un referendum asupra mutării pieței din oraș peste drum de gara auto. În același timp instituţia nu s-a autosesizat niciodată asupra programului de muncă al primarului Șor, cu toate că în orele de lucru foarte rar acesta putea fi găsit în primărie sau în teritoriul ei.

Iar dacă autoritățile raionului îl rabdă umile pe Șor şi echipa lui, opoziţia a început să facă zarvă. Oleg Vasilcan, liderul fracțiunii PCRM din CR Orhei a atras atenția asupra faptului, că la indicația lui Șor CO Orhei a micșorat tariful la apă pentru orășeni, acțiune populistă care lovește dureros în bugetul raionului, or anume CR Orhei, conform acordului, este garantul achitării creditului luat de la BERD, datorită căruia a fost realizat proiectul de renovare a reţelelor de aprovizionare cu apă din urbe. Constrâns de consilierii raionali, viceprimarul V. Dandara a recunoscut, că la acest capitol deja s-au adunat datorii de 1,2 milioane de lei…

Adică esenţa adevărată a făgăduinţelor lui Şor deja se developează. Trebuie să fii foarte naiv să crezi că omul care a riscat, împlicându-se în nişte furturi epocale, va veni cu aceşti bani să fericească o localitate oarecare. Rețelele de socializare sunt pline cu imagini de străzi şi ulicioare din Orhei desfundate, arbori mutilaţi în urma ”îngrijirii” celor de la spaţii verzi etc. Unicul lucru evident e că Șor & K au reuşit să înrăiască lumea contra celor care au discernământ şi înțeleg toată esenţa dramei sociale şi morale în care s-a pomenit Orheiul, considerat până nu demult cetatea Renaşterii Naţionale. Calamităţile, oricare ar fi, trec. Important este cu ce se va alege comunitatea şi toţi apostolii lui Şor după ce justiţia îşi va spune cuvântul.

 

Ion Cernei