Puţini pleacă, mulţi rămân

  • 26 Iunie 2015, 02:59
  • Vizualizări: 1147

Lista consilierilor din noua componenţă a Consiliului Raional Orhei, publicată mai sus, timp de o lună de la data validării mai mult ca probabil se va modifica, pentru că o parte din aceştea vor trebui să aleagă între funcţia dată şi cea deţinută până acum.

Este vorba de primarii unor localităţi (Vladimir Cociorvă, ales din primul tur primar de Brăviceni, Ion Ionaşcu, ales primar de Ciocâlteni, Ruslan Vascan, ales primar al comunei Vatici), dar eventual şi de Dorin Zghibarţă, care candidează în turul doi de alegeri la funcţia de primar al comunei Morozeni, de unii funcţionari şi demnitari publici, care vor completa structurile autorităţilor publice raionale, funcţii incompatibile cu cea de consilier.

Alegerile din 14 iunie c. au adus anumite schimbări în componenţa Consiliului Raional, dar majoritatea o formează reprezentanţii PLDM, PDM, PL, formaţi-uni care se mai bucură de o susţinere masivă în satele mai mari, cum ar fi Sus-leni, Ciocâlteni, Brăviceni, Mălăieşti, Peresecina etc.

PLDM are cu un mandat mai puţin decât în legislatura trecută, deţinând acelaşi număr de mandate ca şi PDM - câte 9. Totuşi, PDM ar putea eventual pretinde să-i revină postul de preşedinte al raionului pentru că a acumulat cu 200 de voturi mai mult decât PLDM.

Marea majoritate a consilierilor PLDM, PD şi PL din legislatura precedentă se regăsesc în noua componenţă a Consiliului Raional: la PLDM - Ion Ştefârţă, Sergiu Muravschi, Iurie Siloci, Liuba Pânzari, Ion Frunze. Dintre persoanele noi poate fi numită Ala Ştirbate, şefa Biroului Orhei a ÎS "Registru".

Cap de listă la PDM de data asta este Tudor Golub, şeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, care l-a înlocuit pe Ion Stratulat. Din "garda veche" a PDM în noul consiliu au mai intrat Ion Racu, Andrei Atamanenco, Vladimir Bobeică, dar găsim şi două nume noi – Lidia Popa şi Nina Boţan.

Fracţiunea PL va întruni 6 consilieri, trei dintre care sunt nume noi: Roman Boţan, Ruslan Vascan şi Dorin Zghibarţă.

Precum era de aşteptat, în noua componenţă a Consiliului Raional au ajuns şi persoane din componenţa precedentă, dar care acum reprezintă alte formaţiuni politice: Ilie Rabii, fost secretar al Organizaţiei teritoriale Orhei a PLDM este lider al consilierilor aleşi pe lista BE „PPEM-Iurie Leancă”. Tot aici îi găsim pe Veaceslav Mustovici, care în anii trecuţi a fost consilier raional şi orăşenesc PSL, apoi PDM, dar şi pe Roman Railean, care relativ nu demult conducea aripa tânără a PLDM de la Orhei.

Andrei Globa, ex-preşedinte al Consiliului Judeţean Orhei şi Consiliului Raional Orhei, vicepreşedinte şi consilier PSD în legislatura precedentă, acum este unicul consilier din partea BE ”Lista poporului” format în baza Partidului Social Democrat şi Partidului Politic "Uniunea Centristă din Moldova".

Lista Consiliului Raio-nal Orhei conţine şi unele surprize: dacă echipa PSRM şi-a păstrat componenţa din trei consilieri, apoi PCRM din cinci consilieri în legis-latura precedentă a rămas numai cu doi: Oleg Vasilcan şi Veaceslav Căpăţină. În schimb PP ”Partidul nostru” va face parte din legislativul raionului cu doi consilieri: Igor Câşlaru şi Serghei Solcean.

După ce Judecătoria Orhei va legifera mandatele consilierilor, noul consiliu se va întruni pentru a constitui organele de conducere ale raionului. Cel mai probabil aceasta se va întâmpla în prima jumătate a lunii iulie.

Material pregătit de colaboratorii CR Orhei

Achitat din bani publici