Procesul de dezinstituţionalizare - în grija unui Consiliu Coordonator

  • 30 Ianuarie 2015, 10:45
  • Vizualizări: 1261

La şedinţa Consiliului Coordonator al Reformei Sistemului Rezidenţial de Îngrijire a Copilului şi Dezvoltării Educaţiei Incluzive, care a avut loc săptămâna trecută, s-au examinat mai multe chestiuni, inclusiv despre soarta copiilor din trei instituţii rezidenţiale din teritoriu, care au fost închise.

După cum a relatat Elizaveta Iurcu, şefă-interimar la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Orhei, până la sfârşitul anului trecut peste 100 de discipoli ai caselor de copii, şcolilor-internat şi de la casa de copii de tip sanatorial au fost retrocedaţi în familiile biologice sau repartizaţi la casele de copii de tip fami-lial. Deocamdată în raion au rămas neinstituţionalizaţi 21 de elevi de la Şcoala-internat Orhei, din cei 37 care erau la evidenţă în instituţia respectivă la 1 septembrie anul trecut. Întrucât la moment şcoala-internat nu mai funcţionează, cei 21 de elevi învaţă la Gimnaziul nr. 4 Orhei şi locuiesc în căminul şcolii-internat. Membrii consiliului au mai fost informaţi, că dintre cei 21de copii şase nu pot fi încadraţi în familiile lor biologice pe motiv că nu au pe nimeni. Din aceste considerente se pune problema construcţiei unei case comunitare sau adaptarea pentru aceste persoane a unei clădiri de pe teritoriul internatului.

„Chestiunea privind construcţia unei case comunitare sau adaptarea unei clădiri în aceste scopuri va fi examinată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Raional Orhei, pentru a determina sursele financiare respective. Oricum, metoda veche de întreţinere a acestor copii nu mai putea fi tolerată. Mai ales că sistema de instruire în internate întotdeauna a fost foarte costisitoare şi ineficientă. De exemplu, la cei 37 de elevi aişcolii-internat din Orhei reveneau 50 de pedagogi şi lucrători tehnici”, a spus Ion Racu, vicepreşedintele raionului Orhei şi preşedintele Consiliului Coordonator al Reformei Sistemului Rezidenţial de Îngrijire a Copilului şi Dezvoltării Educaţiei Incluzive.

Consiliul respectiv a fost format în toamna anului trecut. În componenţa lui intră mai mulţi specialişti şi manageri din domeniile educaţiei şi asistenţei sociale, inclusiv Eudochia Ştefârţă, şefa Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport, Ion Vlas, pedagog, primar de Bieşti, Oltea Covaş, specia-list pentru drepturile copilului la DASPF Orhei ş.a.

„Cu ajutorul consiliului vom reuşi să soluţionăm mai lejer problema dezinstituţionalizării şi plasăriiîn familiile biologice sauîn şcoli obişnuite a tuturor copiilor care până acum se aflauîn şcolile-internat”, a mai adăugat Ion Racu.

Material pregătit de colaboratorii Consiliului Raional Orhei şi achitat din bani publici