Premii pentru cei harnici şi temerari

  • 11 Decembrie 2014, 18:45
  • Vizualizări: 1162

În cadrul festivităţii organizate la Orhei cu ocazia Zilei lucrătorilor din agricutură şi industria prelucrătoare, au fost omagiate mai multe personalităţi ce activează în aceste domenii şi care au obţinut succese remarcabile pe parcursul anului curent.

Ion Ştefârţă, preşedintele raionului a remarcat, că realizările înregistrate de sectorul agrar din raion au la bază atât hărnicia şi munca asiduă a agricultorilor şi lucrătorilor din industria de prelucrare, cât şi implementarea pe larg a tehnologiilor moderne şi tehnicii performante. „Actuala generaţie de agricultori se bizuie mai puţin pe mana cerească şi mai mult pe tehnologii şi tehnică mo-derne, metode progresiste de lucru, care dau roade garantate de fructe, legume şi cereale, culturi tehnice. Ei învaţă să proceseze, să păstreze, să ambaleze şi să vândă produsele lor cât mai competitiv”, a accentuat preşedintele.

 

În raionul Orhei merele nu au îngheţat în livezi

Când gala premiilor a ajuns la producătorii de fructe din comuna Jora de Mijloc, satele Vâşcăuţi, Susleni, Peresecina etc., unde este concentrată cea mai mare parte a livezilor din raion, l-am întrebat pe Ion Nasalciuc, şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie, cum s-a întâmplat că la nordul republicii merele au îngheţat pe copaci, iar la Orhei – nu?

Dl Nasalciuc mi-a explicat, că proprietarii de livezi din satele susnumite au mare experienţă şi nu au aşteptat să vină rusul sau bielarusul cu TIR-urile în livadă să cumpere producţia. De cum în fructe s-a înnegrit sămânţa (semn că mărul e bun de cules), au şi început recoltarea. Merele au fost strânse la timp, o parte din ele fiind livrate în stare proaspătă, alta - depozitată în frigidere. Numai la Jori pe o suprafaţă de circa 20 de hectare fructele au fost afectate de ger şi comercializate pentru producerea sucului.

„Embargoul rusesc ne-a fost de învăţătură precum rigorile impuse liceienilor la examenele de BAC. Dar ne-am descurcat”, ne-a spus Mihai Savin, unul din cei mai mari producători de fructe de la Jora de Mijloc, premiat în cadrul acestei festivităţi.

„Cine trebuia să le strângă merele celor de la nord? Ministrul Bumacov?” întrebă ironic Elizaveta Gaşper de la Furceni.

Boris Răileanu, liderul SRL „Giurgeşti-Agro” din s. Zorile ne-a spus că a livrat merele la fabrica de sucuri, iar Andrei Erhan, directorul SRL „Pasărea albă” din Brăviceni a menţionat că a depozitat merele într-un frigider arendat, cum au procedat majoritatea producătorilor de fructe din raion.

 

O fermă de model european

După înmânarea premiilor preşedintele Ion Ştefârţă mi-a făcut cunoştinţă cu Ion Doibani, unul din laureaţi, proprietarul celei mai mari ferme de porcine din raion (circa 3000 de capete), unitate înfiinţată în ultimii ani. După cum mi-a explicat însuşi Ion Doibani, dânsul pentru prima dată a fost invitat la o asemenea ceremonie, iar Diploma obţinută este prima apreciere publică a activităţii sale. A ales creşterea porcinelor nu întâmplător. De profesie zooinginer, a muncit mulţi ani în străinătate, unde s-a învăţat că crească animale de la care se obţine carne de calitate. Acolo a găsit şi beneficiari pentru producţia sa. Ion Doibani creşte rase de porci, din carnea cărora se prepară mezeluri în Italia şi Spania, care se maturizează mult timp şi sunt foarte apreciate în restaurantele de acolo.

„Cu regret, mulţi dintre producătorii noştri sunt prizonierii propriei mentalităţi şi ignoranţe. La o adică, se poate uşor de găsit nişe pentru produsele noastre într-o comunitate economică cu o populaţie de circa 500 de milioane. Eu m-am determinat ce aş putea exporta cu succes în UE, unde ştiu că nimeni nu-mi va impune embargou, restricţii, nu-mi va anula fără motive concrete contractul”, spune Ion Doibani.

 

Sper ca schimbările pozitive să continue”

Mai mult de jumătate dintre liderii agricoli şi fermierii menţionaţi cu premii în cadrul acestei festivităţi au fost reprezentanţi ai generaţiei tinere de agricultori. Printre aceştea - Igor Ivanov, directorul SRL „Vindex-Agro-Junior" din Mălăieşti, Pavel Prodan, patronul gospodăriei ţărăneşti cu acelaşi nume din Orhei, Andrei Balan, directorul SRL „Histios" din Peresecina, Andrei Cazacu, fiul regretatei Alexandra Cazacu de la Ivancea. Andrei mi-a spus că gospodăria agricolă condusă mulţi ani cu succes de mama sa activează în continuare, că ogoarele sunt ca şi mai înainte bine îngrijite şi că se trăieşte cu gândul la roade mari. „Am avut un an agricol reuşit, ne-am achitat cu statul şi cotaşii şi ne căutăm de treabă în continuare”, a spus Andrei Cazacu.

O altă surpriză a galei a fost Boris Bordeniuc, ultimul director al sovhozului „Mălăieşti” demis în 1996, în condiţiile când întreprinderea continua, în pofida crizei economice care afectase gospodăriile agricole din raion, să rămână una rentabilă. Mulţi ani ex-directorul de la Mălăieşti a ignorat invitaţiile la sărbătorile dedicate lucrătorilor din agricultură. De data aceasta dumnealui a venit, învrednicindu-se şi de o Diplomă pentru activitate prodigioasă în anul curent. Dl Bordeniuc conduce cu una din cele trei formaţiuni agricole de la Mălăieşti, care înregistrează indicatori demni de laudă.

„În ultimii ani la conducere în raion, dar şi în primării, au venit alţi oameni, s-a schimbat atitudinea faţă de ţăran, sper ca acest proces să continue, spre binele tuturor ”, a menţionat dl Bordeniuc.

 

Material pregătit de colaboratorii CR Orhei

Achitat din bani publici