Pentru dl profesor Ion Melniciuc, la 75 de ani!

  • 24 Martie 2016, 19:02
  • Vizualizări: 1229
Pentru dl profesor Ion Melniciuc, la 75 de ani!

"Să-ţi fie-atât de drag cuvântul,/ Încât, atunci când îl rosteşti,/ Să crezi că însuşi Eminescu/ Ascultă ce şi cum vorbeşti… "

 

Pentru prima oară când l-am auzit pe Domnia Sa recitând aceste versuri în faţa întregului curs (compus din trei grupe de studenţi), credeam că e şi un mare actor. Mai apoi începusem să aşteptăm orele de curs ale Dumisale ca nişte spovedanii ale sufletului. Căci EL era Profesorul - Actorul- Duhovnicul de la care doream să aflăm cât mai multe.

N-au fost doar ore de curs la Facultate - au fost lecţii de viaţă în care Cuvântul bine rostit era Rege.

De la Domnia Sa am învăţat că prieteni ne sunt doar cei ce merg în pas cu legile morale; să fie cinstiţi şi oneşti, să fie duşmani cu minciuna şi prieteni cu adevărul - în cazul nostru, al filologilor, cu adevărul Limbii Române!

Profesorul meu, Dr. Ion Melniciuc e bun şi perfect. E bun căci ne explica, ne demonstra de ce şi pentru ce, de unde şi cum; e perfect întrucât ne inspira! El, Profesorul -Actor, model de adevărat patriot, care stă la straja Limbii Române, a Cuvântului bine rostit! El ne-a încurajat respectul faţă de cuvânt ca bază a transcenderii sinelui.

Ne-a dezvăluit sursa înţelepciunii, care peste ani ne-a ajutat să alegem o cale bazată pe realizări frumoase şi fructuoase în numele valorilor neamului, în numele adevărului ştiinţific în ce priveşte originea Limbii Române, pentru care a luptat şi continuă să lupte până la refuz, căci El "arde, se dăruieşte total" acestei cauze.

Propria sa realizare e în fiecare dintre noi, care îi suntem recunoscători şi păstrăm în suflet câte o scânteie pe care ne-a aprins-o în cei 5 ani de Facultate.

Mă traversează o stare specială când sufletul şi gândul îmi zboară în trecut, la orele Domniei Sale, care erau o oază de lumină şi dragoste, un generator de energie şi înţelepciune .

Să facem totul la superlativ, să fim fideli cauzei Limbii Române, să simţim şi să trăim odată cu rostirea fiecărui cuvânt - este Testamentul Măriei Sale.

 

Unii Profesori, asemeni Dlui Ion Melniciuc, apar în viaţă ca o binecuvântare. Şi astăzi, cu întârzaiere, vin să-mi exprim condescendenţa faţă de PROFESORUL, OMUL şi "Cuibul de înţelepciune" ION MELNICIUC ! Mulţumesc, Doamne, ca în acest sens am fost răsfăţată de soartă!

 

"Învăţătorul meu cel mai de seamă

Ai fost şi eşti şi cred c-ai să rămâi,

Tot ce-am aflat în viaţă de la Tine

E şi acum temeiul meu dintâi."

 

La Mulţi Ani, PROFESORE! Vivat, Crescat, Floreat!

 

 

Cu profundă consideraţie

Rodica Gherasim

Subscrie Tudor Iaşcenco