Patrimoniul Gimnaziului-internat Cinișeuți va fi gestionat de Consiliul Raional

Acum o lună, în articolul „Școli închise, care continuă să înghită sume mari de bani publici”, săptămânalul CUVÂNTUL (nr. 21 din 02.06.2017) scria şi despre gimnaziul-internat de tip sanatorial pentru copii cu boli psihoneurologice din Cinișeuți, situat la marginea satului, într-un colț de pădure seculară,  loc nespus de pitoresc, unde cândva se afla curtea unui boier.

Potrivit Tatianei Bondarev, directoarea gimnaziului, actualul edificiu a fost construit la începutul anilor 70 ai secolului trecut. În clădire sunt săli de clasă, dormitoare, sufragerie, bloc alimentar, o sală pentru sport, oficii administrative, cabinete medicale, toate cele necesare pentru cazarea și instruirea a 200 de elevi.  Gimnaziul are un teren aferent de 6,2 ha unde sunt amplasate diferite clădiri – depozite, cazangeria, un beci, stadionul, alte amenajări și spații plantate destinate timpului de recreație. Complexul educațional este dotat cu o fântână arteziană, rețele de canalizare, apeduct, rețele electrice și de gaze naturale.

Colectivul pedagogic de altădată, împreună cu personalul auxiliar, număra cca 55 de angajați. Instituția și-a sistat activitatea pedagogică începând cu 01 septembrie 2015. La moment gimnaziul este deservit de către 7 angajați, dintre care directoarea, responsabilul de bunurile materiale, contabilul-șef și 4 paznici. Cheltuielile lunare de întreținere a gimnaziului sunt de cca 20,0 mii de lei, dintre care 18,0 mii de lei – pentru remunerarea angajaților. Dna T. Bondarev ne mai informa, că dosarul privind viitorul acestui complex educațional a fost transmis de către Ministerul Educației Guvernului R.Moldova, care urmează să decidă soarta lui de mai departe.

Între timp carul s-a urnit din loc. Potrivit lui Arcadie  Mușinschi, vicepreședintele raionului Rezina, începând cu luna aceasta, patrimoniul Gimnaziului-internat  Cinișeuți trece în gestiunea Consiliului Raional Rezina. Astfel, susține A.Mușinschi, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului R.Moldova nr. 382 din 31 mai 2017 ”Cu privire la lichidarea Școlii-internat sanatoriale din satul Cinișeuți, raionul Rezina” și  Ordinului Ministerului Educației nr. 502 din 22 iunie 2017 ”Cu privire la constituirea comisiei de lichidare și transmitere a bunurilor imobile ale Școlii-internat sanatoriale din satul Cinișeuți, raionul Rezina”, comisia de primire-predare a bunurilor și-a început activitatea de preluare în gestiune a patrimoniului fostului gimnaziu.

Specialiștii urmează să stabilească starea tehnică a construcțiilor, sistemelor inginerești, pentru a determina posibilele cheltuieli pentru reparațiile acestora, deoarece se prevede ca patrimoniul în cauză să fie folosit pentru activitatea gimnaziului din sat și celei de a treia grădiniță de copii.

La fel, pot fi și alte variante de utilizare a acestui patrimoniu, spre exemplu, de întremare a sănătății, dar și de odihnă a beneficiarilor de pensii sociale, a mai specificat dl Mușinschi.

Foto simbol. Sursa: timpul.md

 

Ion Perciun

        Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns