Pasiunea duce la perfecţiune

  • 22 Ianuarie 2015, 22:59
  • Vizualizări: 1170
Pasiunea duce la perfecţiune

Tatiana GOLUB,

specialist în probleme tineret, sport în Primăria Rezina

 

Aşa se întitula un proiect, în care a participat şi a obţinut o distincţie din partea Asociaţiei republicane pentru prosperarea culturii naţionale la concursul Fabrica de Steluţe Irina Diacenco, în prezent elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic A.S.Puşkin din oraşul Rezina. Şi aceste cuvinte-deviză din titlu i se potrivesc cum nu se poate mai bine.

Încă de mică, Irina a fost o fire multilaterală, tenace, curioasă, muncitoare, demonstrând capacităţi remarcabile în cele mai diverse domenii. Ca să aducem doar un singur exemplu, vom menţiona că, bunăoară, în clasa a V-a, în cadrul Taberei specializate de matematică ALTAIR, organizată de Direcţia Educaţie Chişinău şi Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, Irina a ocupat locurile II în concursurile Mini Miss ALTAIR şi Fashion Day, locul III în concursul Se caută talente, menţiuni în concursurile Copilărie, dulce păpădie şi Activităţi educative.

Despre succesele Irinei Diacenco am putea vorbi ore în şir şi, probabil, nu am isprăvi. Deci, ne vom referi în special la cele obţinute în anul 2014 şi doar tangenţial la cele care i-au pus o bază solidă pentru performanţele viitoare, de care nu ne îndoim nici o clipă. Talentată, activă, creativă, energică, ingenioasă, orientată constant către noi culmi, noi cunoştinţe şi abilităţi, te miri cum de găseşte timp şi forţe pentru toate: să fie o elevă exemplară, să urmeze instruiri serioase în diverse domenii, să studieze limbi străine, să participe la olimpiade şi concursuri şcolare (biologie, matematică), la concursuri locale şi naţionale de literatură, film şi dans, la activităţi de voluntariat...

Liuba Stavinschi, preşedinta AO Nufărul din Rezina o caracterizează pe eroina noastră ca pe o personalitate pasionată.

- Irina Diacenco, preşedinta Clubului Tinerilor din Rezina, este un exemplu şi un motor al semenilor săi, implicându-se foarte activ în următoarele activităţi de voluntariat întru ameliorarea problemelor comunităţii: Teatrul social pentru copiii din grădiniţa nr. 5 Rezina; Diseminarea experienţei de voluntariat în gimnaziul Saharna Nouă; Îngrijire comunitară la domiciliu şi îmbătrânirea activă; Sănătatea nu are vârstă în comuna Saharna Nouă. Experienţa ei s-a încununat şi cu patru filmuleţe la Studioul Rezina-film: Lupta cu tuberculoza; Voluntariatul - o cale de a schimba viaţa în comuna Saharna Nouă; Tinereţe; Cărţile unesc Europa, ultimul fiind apreciat cu premiul III la concursul republican Dumitru Matcovschi, spune dna Stavinschi.

AO Implică-Te, printr-o diplomă de gratitudine, îi "exprimă sincere mulţumiri pentru susţinere, colaborare, încurajare şi apreciere" în cadrul proiectului Bradul mâinilor dibace. Direcţia Generală Învăţământ, Tineret şi Sport Rezina îi apreciază meritele "pentru participare activă, ingenioasă şi creativitate relevantă la nivel de comunitate în cadrul sărbătorii Copilărie - dulce păpădie.

Despre interesele, dar şi talentele şi abilităţile Irinei Diacenco ne vorbesc şi instruirile pe care le-a urmat: în tehnologia machiajului; turnarea filmelor la Studioul cinematografic Rezina-film. În 2011 Irina a beneficiat prin concurs de o bursă oferită de către Ambasada SUA în Moldova pentru studierea limbii engleze timp de doi ani.

Irina deţine numeroase Diplome şi premii pentru participare în concursurile de şah; de cântec; foto-video; pentru activism în viaţa culturală a localităţii; promovarea drepturilor şi obligaţiunilor etc.

O pasiune aparte pentru Irina sunt dansurile, domeniu în care a excelat, ocupând inclusiv două locuri I la turneul de dansuri sportive de salon în 2014. "Irina Diacenco a studiat mai întâi un curs de seminare pentru antrenorii începători (dansuri moderne, dansuri orientale şi dansuri populare, apoi şi pregătirea specială pentru antrenori la opt categorii dansuri de gală, la patru categorii dansuri moderne, la dans popular, dansuri pentru copii, dans oriental şi trei categorii dansuri de club", certifică Sergiu Burduja, preşedintele Ligii de Dans din Moldova.

Dar, probabil, cel mai apropiat de inima unei domnişoare este titlul Simpatia Publicului, obţinut în concursul Miss Rezina-2014.