O şcoală de box la Orhei

  • 18 Septembrie 2014, 16:35
  • Vizualizări: 3284
O şcoală de box la Orhei

La Orhei a fost inau-gurată a doua şcoală de box din republică, instituţia fiind amplasată într-o clădire special reconstruită din bugetul raional şi dotată cu ajutorul mai multor sponsori.

În imagine: "Antrenăm aici 68 de copii şi adolescenţi. Nu banul, nici protecţia cuiva ar fi motivele pentru a te înscrie la şcoala noastră, dar dorinţa fiecărui copil de a-şi pune în valoare capacităţile şi caracterul”, spune antrenorul Mihai Buhaniuc (primul din stânga)

 

 

 

Visul realizat al maestrului

Numele lui Mihai Buhaniuc, antrenor de box este bine cunoscut amatorilor de sport şi, în special, fanilor boxului din Orhei, dar şi din întreaga ţară. Nu numai datorită victoriilor înregistrate timp de peste trei decenii de activitate în acest domeniu, dar şi tehnicilor, metodelor originale, neordinare de familiarizare a copiilor şi adolescenţilor cu această probă de sport. De fapt, Mihai Buhaniuc, 56 de ani, a fost şi este cel mai mediatizat antrenor de sport din regiune. Dar aşa s-a întâmplat că s-a scris mai mult despre discipolii săi şi victoriile lor, însă mai puţin - ori chiar deloc - despre contribuţia antrenorului la acele performanţe.

Adevărul e că ani la rând maestrul, cum e numit de către discipoli, îşi antrena elevii în subsoluri or, autorităţile vădeau o indiferenţă totală vizavi de acest club de box. Cea dintâi locaţie a clubului s-a aflat din 1994 până în 2000 undeva în centrul oraşului, ulterior au fost izgoniţi de acolo fără nici o pricină şi până mai ieri s-au aflat tot în nişte subsoluri din Cartierul Nordic. Zic „mai ieri” pentru că, începând cu luna august, clubul a trecut într-o clădire renovată special pentru această instituţie. Cu ajutorul CR Orhei maestrul şi-a realizat visul de o viaţă – să deschidă la Orhei o adevărată şcoală de box.

Nu fără mândrie Mihai Buhaniuc menţiona că, în perioada 25-27 august curent, în noua clădire s-a desfăşurat campionatul republican la box între juniori pentru Cupa Independenţei, la care au participat 87 de tineri boxeri din 10 cluburi de box din ţară. „Avem de acum înainte nu club, dar şcoală de box", spune mulţumit antrenorul.

Speranţa la o schimbare a venit în vara anului trecut, când Mihai Buhaniuc a trecut pragul cabinetului preşedintelui raionului Ion Ştefârţă, ca să abordeze problema unei locaţii normale pentru o şcoală de box.

 

Clădirea pentru şcoală - renovată în zece luni

Dacă am avea un local normal, am putea antrena cel puţin 60 de copii, adică de trei ori mai mulţi decât putem primi astăzi, i-a declarat preşedintelui raionului antrenorul. „Am fost înţeles dintr-odată, preşedintele asigurându-mă că, în curând, problema noastră va fi soluţionată. A doua zi dl Ştefârţă a venit la noi la club, a văzut cu ochii săi în ce condiţii lucrăm, iar la următoarea şedinţă a Consiliului Raional a şi fost adoptată decizia de a aloca 1,2 milioane de lei pentru reconstrucţia şi adaptarea pentru necesităţile noastre (manej, duşuri, vestiare etc.) a clădirii unui fost centru termic. Consilierii au votat unanim acest proiect de decizie, a mai menţionat maestrul.

„Este, cred eu, una din cele mai reuşite investiţii ale noastre în copii. Maestrul Buhaniuc depune mult suflet în ceea ce face şi era de datoria noastră să susţinem entuziasmul acestui om. Impactul este unul peste aşteptările noastre, pentru că avem la Orhei o şcoală de box unde, asemeni gimnaziilor din antichitate, pregătesc copii cu minte sănătoasă într-un corp sănătos. Este o realizare de care putem fi mândri în mod deosebit”, a remarcat Veaceslav Rusu, consilier PDM.

„Trebuia să-l sprijinim pe domnul Buhaniuc, cel care a făcut atât de mult pentru gloria sportivă a raionului nostru, bizuindu-se doar pe entuziasmul său. Era de datoria noastră să susţinem ideea creării şcolii de box şi s-o finanţăm în continuare din bugetul raionului prin intermediul DGÎTS. Am găsit o susţinere deplină din partea consilierilor”, ne spune Ion Ştefârţă, preşedintele raionului.

Dl Buhaniuc este mândru de faptul, că şcoala de box din Orhei este a doua în republică, după cea din Grimăncăuţi, raionul Briceni. Deschiderea şcolii a permis angajarea în câmpul muncii a cinci specialişti, între ei şi Sergiu Buhaniuc, nepotul maestrului, care va antrena cealaltă grupă de tineri boxeri. Directorul şcolii a precizat, că Sergiu a fost selectat ca antrenor în primul rând pentru performanţele sale, inclusiv locul 5 la campionatul Europei la box între juniori, dar şi pentru studiile respective.

 

Au contribuit foştii discipoli şi nu numai...

Impresionează dotarea interiorului: oglinzi, manej nou, saci din piele, seturi de mănuşi toate noi-nouţe... După cum avea să ne relateze dl Buhaniuc, la aceasta a contribuit şi deputatul PLDM Petru Ştirbate, datorită căruia partidul pe care-l reprezintă a donat 100 de mii de lei pentru procurarea manejului şi a unui set de mănuşi. A pus umărul de asemenea Andrei Magala, unul din discipolii clubului de box, acum om de afaceri, care a donat un set de mobilă pentru şcoală. Fostul discipol Oleg Dudco, directorul filialei Orhei a societăţii „Starnet”, a achiziţionat o parte din inventarul necesar.

„Ce m-a bucurat îndeosebi e că şi copiii cu care muncim zi de zi, din proprie iniţiativă, au participat în timpul liber la lucrările de amenajare a teritoriului. Nu am putut să-i refuzăm”, spune antrenorul.

Ion Cernei