NUCA-FRUCTUL CARE TE POATE FACE MILIONAR

  • 26 Mai 2015, 21:29
  • Vizualizări: 2388

Oamenii de afaceri moldoveni încearcă, în ultimi ani, să-și diversifice exporturile de nuci cu care să pătrundă pe piața Uniunii Europene. De pe o suprafață de aproximativ 12 mii de hectare pe care se cultivă nuci, Republica Moldova exportă peste 14 mii de tone de miez de nucă, cea mai mare cantitate — în Uniunea Europeană. Marea Britanie, Germania și Franța sunt principalele destinații, Republica Moldova fiind al cincilea furnizor de miez de nucă din lume pe piața comunitară.

Un tânăr antreprenor, Oleg Tîrsână din localitatea Voinescu, raionul Hâncești, întreține, împreună cu familia sa, o pepinieră în care crește puieți altoiți pentru livezile de nuci autohtone, dar și pentru export în țările europene.

Îmi povestește că i setrage chemarea de la faptul că în familia lui producerea materialului săditor este o activitate tradițională de vreo 15–20 de ani.

Oleg Târsână, un tânăr antreprenor, împreună cu familia cultivă la pepiniera de la Voinescu, raionul Hâncești puieți de nuci pe care îi vinde pomicultorilor din Republica Moldova, dar și din țările membre UE. (foto: Aurel Obreja)

”Mi-am făcut și studiile în domeniul acesta la o universitate din Franța și am decis să revin ca să continui activitatea respectivă care îmi pare foarte practică și destul de actuală pentru agricultura Moldovei, având în vedere că încercăm să producem producție agricolă cu valoare ridicată. Ținta noastră este producătorul local. Vrem să plantăm aici în țară livezi cât mai performante, cât mai productive, ca să putem exporta miezul de nucă.”

Soiurile străine, cum ar fi cele franceze, promit roadă bună, dar numai dacă sunt irigate din belșug. La pepiniera de la Voinescu sunt cultivate, în mod special, soiurile locale, mai rezistente și mai potrivite pentru clima noastră, spune Oleg Târsână.

”Există soiuri pe care le-am actualizat, pentru că au fost un pic uitate, de proveniență locală. În primul rând, soiul Pescianschi. Dă randamente, dacă nu exact la nivelul celor care promit unii că am obține cu soiuri americane sau franceze, cred că cel puțin 80 la sută din producția acestor soiuri. Un soi care ne dă un miez absolut alb și bineînțeles e foarte gustos. E un soi care, din fericire, întrunește foarte multe calități și foarte puține defecte. E rezistent la îngheț — asta e cel mai important”, mai adaugă agricultorul.

Ion Cuhal conduce una dintre companiile exportatoare de nuci și miez de nucă, ce colectează și procesează o cantitate de până la 500 de tone anual și o exportă, în special, în Uniunea Europeană. Și-au început activitatea acum 10 ani, iar astăzi aprovizionează cu miez de nucă moldovenesc mai multe branduri internaționale.

Ion CUHAL, exportator de nuci, își vinde marfa în Uniune Europeană, fiind unul dinte cei mai mari furnizori de miez de nucă pentru brandul elvețian ”Heidi”, care utilizează în exclusivitate miezul de nucă de origine din Republica Moldova pentru producerea mai multor tipuri de ciocolată. (foto: Aurel Obreja)

”Una dintre companiile cu care lucrăm este Heidi, ciocolata elvețiană care sută la sută utilizează nuca produsă de noi în ciocolata lor. Altă companie este Ritter Sport din Germania care utilizează miezul de nucă produs de noi în ciocolata lor. Am început cu cantități loturi mici, de probă. I-am convins și au ales să lucreze cu noi”.

- Și un preț mai bun? îl întrebăm pe producător.

”Prețurile noastre, din Moldova, în comparație cu cele americane sau franceze, sunt mult mai accesibile. Asta și face diferența, spune Ion Cuhal. Pașii pe care îi efectuez pentru a stabili niște rapoarte comerciale cu partenerii externi se bazează pe câteva principii: calitate, onestitate, termene”, mai precizează exportatorul.

În Republica Moldova nucii cresc peste tot, inclusiv la marginile de drum. Suprafața totală a livezilor de nuci este de aproximativ 12 mii de hectare. (foto: Aurel Obreja)

Regulile impuse de piața europeană sunt stricte, dar producătorii noștri știu să le facă față, ne asigură președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Constantin Gajim.

Constantin GAJIM, președinte Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere. (foto: Aurel Obreja)

”Cum e scris în contract, dacă e scris că trebuie să fie ”A 1 fluturaș”, așa trebuie să fie în ladă. E foarte greu de intrat pe piața germană, dar e tare ușor de ieșit, iar dacă ai ieși — nu mai intri. Cu englezii, cu germanii, cu francezii se lucrează tare corect. Este contract, ai îndeplinit contractul și gata”, spune Constantin Gajim.

Kilogramul de nucă la export se vinde că 7–9 euro, nuca întreagă — de la 3, la 4,5 euro. Totodată, producătorii și exportatorii de nuci nu au nevoie de publicitate, marfa lor oricum e la mare căutare, se mai laudă Constantin Gajim.

„Dacă acum dumneata îmi spui că ai 200 de tone de miez de nucă — până în seară ai și vândut! E un dar de la Dumnezeu pentru noi, noi nu avem altă bogăție. O cultură mai bună pentru poporul nostru nu există la noi în țară. Eu, de pildă, când eram în clasele întâia, a doua, a treia, duceam un sac de nuci la magazin și-mi luam toate rechizitele pentru școală”.

- Mai este acum loc pentru un începător pe piața din Moldova? îl întreb.

”Întotdeauna a fost. Deficitul de miez de nucă în Europa este de peste 200 de mii de tone. Este o piață colosală.”

Miezul de nucă a devenit un produs de top în exporturile moldovenești. Doar în 2014 Republica Moldova a exportat nuci în valoare de peste 110 milioane de dolari, devenind unul din cei mai mari exportatori de acest produs în Europa, după SUA, Mexic și China. (foto: Aurel Obreja)

Simțind perspectiva acestui sector, mulți fermieri au plantat nuci pe suprafețe de zeci de hectare, însă profitul se lasă așteptat. Până la 8–10 ani, perioadă care le trebuie nucilor ca să intre în rod, accentuează Constantin Frumusachi, din satul Lazo, raionul Drochia.

Constantin FRUMUSACHI, antreprenor Drochia: totul a început ca o afacere de familie. Am așteptat 10 ani ca acum să începem să exportăm miez de nucă și să avem profit. Voi lăsa livada de nuci nepoților. (foto: Aurel Obreja)

”Am pornit să facem o afacere de familie și acum, abia anii aceștia, începem a ne bucura de rodul care începe a apărea acum, câte olecuță. Zece ani de zile stai cu dinții la soare și nu capeți nimic de acolo. Șezi și aștepți: ”Când am să am o nucușoară?”. Dar socot că e o investiție foarte bună, dar rezultatele, totuși, o să le vedem pe viitor.”

Astfel, agricultorul se gândește să-și extindă suprafețele de nuci și să le lase moștenire copiilor.

”Nucul fructifică 60 de ani! Numai să ai grijă de livada”, subliniază fermierul.

Culturile nucifere cresc pe teritoriul Republicii Moldova din cele mai vechi timpuri. Cele mai răspândite soiuri sunt: Cazacu, Codrene, Iargara, Lunguieţe, Pescianski (foto: Aurel Obreja).

Anul trecut, din totalul exporturilor de fructe din Republica Moldova, cantitativ, nucile au reprezentat 6 la sută. În bani, cifra exporturilor de nuci, însă arată impresionant, fiind de peste 110 milioane de dolari, adică 57 la sută din volumul exporturilor de fructe.

În 2014 exportul de nuci și miez de nucă din Republica Moldova a reprezentat 6% din total, cu o cifră de afaceri de peste 110 milioane de dolari. (sursa:MAIA)

Moldova+ Materialele au fost realizate în cadrul proiectului "Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews