Medic şi plugar-recordsman

  • 13 Septembrie 2013, 13:42
  • Vizualizări: 2079
Medic şi plugar-recordsman

Alexei Bivol. Foto I.Cernei

Dl Alexei Bivol, directorul IMSP „Spitalul Raional Teleneşti” este şi proprietar a două hectare de pământ, pe care în anul curent a cultivat grâu, recoltând în total 12 tone de boabe, o roadă foarte mare pentru regiunea Orhei.

„Pământul îl am de câţiva ani - l-am primit ca moştenire de la o rudă. Anterior l-am semănat cu diferite culturi, iar de doi ani cultiv grâu, fiindcă necesită mai puţine griji”, spune dl Bivol, concretizând că a utilizat seminţe calitative de soiul „Odesskaia-51”. Solul a fost pregătit minuţios, fertilizat cu 200 kg de amofos. Proprietarul afirmă că roada a fost mai mare, dar o parte s-a pierdut pentru că a treierat grâul cu o combină veche.

Larisa Corman, directorul ACSA-Teleneşti, solicitată să comenteze cazul a remarcat, că soiurile actuale de grâne pot garanta roade mari în condiţiile când este respectată întocmai tehnologia. În Germania, spune dna Corman, 8-10 tone de grâu la hectar demult se consideră o roadă obişnuită, garantată, un indice al respectării tehnologiilor performante. În opinia dnei Corman asemenea succese depind în primul rând de responsabilitatea şi interesul omului de a atinge un anumit scop. „Avem o mulţime de oameni care în trecut n-au avut nimic în comun cu agricultura, dar acum uimesc şi specialiştii cu rezultate extraordinare în domeniu”, a mai adăugat directorul ACSA.

Dl Alexei Bivol se trage dintr-o familie de buni gospodari din s. Pecişte, raionul Rezina.

Ion Cernei