La fiecare două luni, un copil moare într-un incendiu

  • 22 Martie 2013, 00:27
  • Vizualizări: 1329

Anul trecut, în Moldova au decedat în incendii şase copii, iar în anul curent situaţia continuă să fie alarmantă. Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE), în doar două luni ale anului 2013 au murit în incendii trei copii cu vârsta de până la cinci ani. Specialiştii SPCSE susţin că incendiile s-au produs din cauza focului nesupravegheat, dar şi a folosirii utilajelor electrice defecte. Incendiile puteau fi prevenite dacă părinţii sau maturii în grija cărora erau copiii respectau cele mai simple reguli de securitate.

 

Sobele şi obiectele de uz casnic defecte cauzează cele mai multe incendii

Prima tragedie din acest an s-a întâmplat la sfârşitul lunii ianuarie în satul Jeloboc, raionul Orhei. Două fetiţe, una de 9 luni, iar alta de 4 ani, s-au intoxicat cu fum. Potrivit SPCSE, focul ar fi izbucnit de la un prelungitor defect, în timp ce copilele au fost lăsate singure în casă.

Cea de-a doua tragedie s-a produs în luna februarie în localitatea Glinjeni, raionul Făleşti. Într-un incendiu şi-a pierdut viaţa un băieţel de 5 ani. În acest caz, focul ar fi fost provocat de jăraticul căzut pe podea accidental, iar incendiul s-a extins în toată casa. Băieţelul, care dormea, a murit.

Diana Ţurcan, ofiţer de presă al SPCSE, menţionează că în perioada rece a anului, sobele supraîncălzite şi obiectele uşor inflamabile amplasate lângă ele, deseori provoacă incendii, iar printre victime de cele mai multe ori sunt copiii care nu se pot salva fără ajutorul unui adult. „Uneori copiii îşi pierd viaţa în urma intoxicării cu monoxid de carbon, din cauza sobelor defecte care emană aer toxic. Iată de ce părinţii trebuie să se asigure că cel mic nu stă lângă sobă, fiind curios să vadă focul sau să imite gesturile părinţilor de a pune lemne pe foc. Mai mult, chibriturile sau alte surse de foc, cu care micuţii ar putea să se joace, trebuie dosite pentru a nu le trezi curiozitatea”, specifică Diana Ţurcan. Ea afirmă că printre sursele generatoare de incendii, indiferent de anotimp, sunt instalaţiile electrice şi cele cu gaz improvizate sau cele defecte: „Cei care au grijă de copii, trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să nu pună în pericol viaţa lor, prin utilizarea acestor obiecte, care nu corespund standardelor”.

 

Autorităţile publice locale trebuie să monitorizeze familiile defavorizate

Reprezentanta Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale afirmă că autorităţile publice, mai ales cele din localităţile rurale, unde au loc cele mai multe incendii, trebuie să informeze populaţia despre măsurile de prevenire a incendiilor în condiţii casnice „În orice primărie, trebuie să fie afişate pe panoul informativ regulile de utilizare a focului şi numărul de telefon al Serviciului de pompieri. Colaboratorii noştri împart pliante prin localităţi, unde îi informează atât pe copii, cât şi pe adulţi despre consecinţele unui foc nesupravegheat, dar nu este de-ajuns. Ar trebui să se implice şi asistenţii sociali din localităţi, dar şi poliţiştii de sector. Poate ei cred că nu ţine de competenţa lor, dar pentru a evita tragedii asemeni celor întâmplate în satele Jeloboc şi Glinjeni, autorităţile locale trebuie să facă acest lucru”, a mai spus Diana Ţurcanu.

Ana Pascari, secretarul consiliului local din comuna Piatra, raionul Orhei, în componenţa căreia este şi satul Jeloboc, afirmă că în localitate există pliante informative şi cetăţenii le pot citi atunci când intră în primărie. În schimb, în Glinjeni situaţia este diferită. Ala Ganja, secretarul consiliului local, spune că nu este responsabilitatea autorităţilor locale să informeze populaţia cum să utilizeze focul, ci a organelor abilitate. „Pompierii trebuie să se ocupe de aceasta. În localitatea noastră nu avem pe panoul informativ astfel de reguli. Până la urmă, părinţii sunt responsabili de soarta copiilor lor”, susţine Ala Ganja care a mai adăugat că autorităţile publice locale au ajutat familia care a suferit în rezultatul incendiului. Pe de altă parte, psihologul Polina Hapco spune că e mai bine să-i oferi omului informaţia cum să evite tragedia, decât să-l ajuţi material când tragedia deja s-a produs. „Părinţii, mai ales cei din familii socialmente vulnerabile, trebuie susţinuţi, asta fiind şi competenţa asistentului social, dar şi a lucrătorului medical din localitate. Aceste familii trebuie monitorizate în ce condiţii îşi cresc copiii sau dacă cunosc regulile elementare de acordare a primului ajutor în caz de un incident. Cel mai important însă este ca părinţii să cunoască numerele de telefon ale serviciilor de urgenţă, şi aici mă refer la poliţie, la pompieri, salvare, serviciul gaze”, afirmă psihologul.

 

Paza bună previne focul primejdios

Diana Ţurcanu recomandă populaţiei să nu-şi lase copiii singuri în casă nici măcar pentru o perioadă scurtă, mai ales dacă în încăpere există eventuale pericole. „Copiii nu pot face faţă situaţiilor de criză şi cad pradă cu uşurinţă tragediilor. Chiar dacă părinţii au nevoie să meargă până în odaia vecină sau afară, se recomandă ca orice cablu, priză să fie dosite sau mascate, ca minorii să nu aibă acces la aceste obiecte. Un moment de neatenţie poate fi fatal pentru viaţa celor mici, aflaţi în grija adulţilor”. Specialista atenţionează ca sobele să nu fie suprasolicitate şi supraîncălzite, iar în apropierea acestora să nu fie lăsate materiale inflamabile (perdele, haine, pat, fotoliu, lemne, cărţi ş.a.). Foarte important e ca uşa sobei să se ţină închisă, iar placa metalică să fie prezentă, pentru a împiedica căderea jăraticului”. Odată respectate aceste măsuri de siguranţă, vor fi prevenite situaţiile excepţionale şi vor fi diminuate consecinţele tragice.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei Independente