La Furceni gunoiul se vinde

  • 27 Martie 2015, 00:05
  • Vizualizări: 1185
La Furceni gunoiul se vinde

În comuna Ivancea, unde locuiesc circa 6000 de oameni, gospodarii, când sesizează o problemă mai complicată, se organizează la clăci şi o rezolvă cu puteri comune, punând la dispoziţie transportul sau instrumentele proprii. Asta pe lângă faptul că primăria a declarat zilele de vineri, sâmbătă şi duminică de salubrizare. În toate trei satele, gunoiul devine din ce în ce mai puţin şi pentru că sătenii s-au învăţat să-l composteze, iar câte cineva chiar doreşte să cumpere deşeuri.

Sâmbătă, o echipă de bărbaţi din satul Furceni au hotărât să dedice două zile de muncă benevolă pentru a face ordine în cele două rânduri de nucari de la intrarea în sat, care deja complicau circulaţia transportului.

 

De la vlădică la opincă

După cum ni s-a spus la faţa locului, ideea a fost a liderului agricol local Mihai Gaşper, care a repartizat pentru aceste lucrări două tractoare cu remorcă şi a fost unul din organizatorii clăcii, lucrând toată ziua alături de consăteni. Clăcaşii s-au înarmat cu topoare, ferestraie mecanice şi electrice, alte instrumente. Vasile Rotaru, vecin cu Mihai Gaşper, a adus un generator Toyota de mărimea unui keis-atashe, care producea curent electric pentru un mini-ferestrău, ce intra în lemn precum foarfeca în hârtie.

”Ideea cu salubrizarea mi-a plăcut, iată de ce sunt prezent aici alături de vecinii mei. Este satul nostru şi n-o să vină străinii să facă ordine în locul nostru”, ne spune dl Gaşper, operând de zor cu ferestrăul electric.

Bunăstarea comunităţii depinde de săteni

şi autorităţile locale

Era prezent la clacă şi Oleg Gaşper, primarul comunei. Dânsul a lucrat toată ziua la astuparea cu moluză a găurilor din şosea.

Îmi spune că priorităţile primăriei pentru anul curent sunt: aprovizionarea cu apă a sătenilor, construcţia unor centre termice pe biomasă la grădiniţe, reparaţia drumurilor. Cât priveşte curăţirea aleei de nucari, mai întâi a solicitat ajutorul Direcţiei Drumuri–Orhei, dar înţelegând că drumarii nu prea sunt tentaţi să facă aceste lucrări, a solicitat ajutorul sătenilor şi a agenţilor economici. Tatăl său, Mihai Gaşper a reacţionat primul.

”Am vizitat mai multe ţări în cadrul unor delegaţii organizate pentru primari de către Congresul Autorităţilor Locale din Moldova şi m-am convins că de primar şi consiliul local depinde mult situaţia din localităţile subordonate, dezvoltarea comunităţii. În Macedonia, Slovenia nu există unităţi teritorial-administrative de nivelul II, asta însă nu le încurcă deloc să se dezvolte cu succes. Apropo, cele mai multe proiecte eu le-am adus în comună fără mij-locirea administraţiei raionului”, spune primarul. Apoi adaugă, că lumea a acceptat această soluţie simplă în ce priveşte salubrizarea şi în curţi nu mai sunt ca înainte grămezi de gunoaie. În plus, aici s-au învăţat să composteze gunoiul de grajd şi astfel să menţină fertilitatea solurilor, depreciate considerabil în ultimul timp.

”Dl Mihai Gaşper, liderul nostru agricol local, chiar a anunţat că este gata să cumpere gunoiul de grajd şi să-l evacueze cu transportul său, ca mai apoi să-l composteze pentru a-l încorpora în sol”, a intervenit cu o percizare un sătean.

 

O acţiune devenită tradiţie

Potrivit lui Nicolae Coniuc, unul din sătenii prezenţi sâmbăta trecută la acţiunea de salubrizare, curăţenia şi amenajarea teritoriului au devenit o tradiţie, respectată de locuitorii din toate cele trei sate din componenţa comunei.

”Acum câţiva ani, într-o zi de vineri, am fost chemat la biroul de evidenţă militară, unde mi s-a spus că a doua zi trebuie să mă prezint lângă cimitirul satului. Sâmbătă la locul indicat am găsit mai mulţi consăteni şi un mixer de beton, câteva remorci cu piatră brută, nisip, ciment, instrumente. Era şi dl Mihai Gaşper, care ne-a spus că toate acestea sunt la dispoziţia noastră. Astfel doar în câteva ore am reuşit să edificăm în jurul cimitirului un gard de toată frumuseţea! La lucrările de salubrizare de azi nu a mai fost nevoie de ordin de la primărie, am venit de bună voie”, surâde Nicolae Coniuc.

 

Claca se va prelungi

în week-end-ul următor

Anticipând evenimen-tele, remarcăm că s-a lucrat şi duminică. Totuşi, curăţirea celor două rânduri de nucari va fi încheiată în următoarele zile de odihnă, când vor fi mobilizaţi la clacă şi locuitorii satului Brăneşti.

 

Zile de salubrizare

în fiecare săptămână

„Acum doi ani, prin intermediul proiectului 2KR, primăria a procurat un tractor MTZ-82 cu remorcă pentru evacuarea guno-iului din localităţi. Joi, vineri şi sâmbătă în cele trei sate ale comunei: Ivancea, Furceni şi Brăneşti au fost declarate zile sanitare", ne-au spus furcenenii prezenţi la clacă. "Tractorul primăriei trece pe rând prin fiecare sat şi adună gunoiul scos la poartă şi încărcat în remorcă de către localnici. Înainte acest lucru îl făcea un tractor din gospodăria agricolă condusă de dl Mihai Gaşper. Dar după alegerea în funcţia de primar a lui Oleg Gaşper consilierii au decis că tot e mai bine ca primăria să aibă un tractor al ei, cu ajutorul căruia să presteze aceste servicii” au adăugat ei.

Ion Cernei